Снимка: архив, Булфото

Пловдивският апелативен съд осъди условно двама лекари за смъртта на 4-годишната Никол Сурчева, което почина през септември 2009 г. от усложнения от варицела.

Личната лекарка на детето Денка Лалова е осъдена условно на една година лишаване от свобода с три години изпитателен срок. Тя е лишена и от правото да упражнява лекарската професия за една година.

Мария Ирикева от спешното отделение на смолянската болница е осъдена на две години условно с три години изпитателен срок. Тя няма да може да упражнява лекарската професия за срок от две години.

Апелативният съд потвърдил оправдателната присъда на д-р Виктор Господинов от спешното отделение на смолянската болница, която е постановил Смолянският окръжен съд. 

Още по темата
Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд. 

Припомняме, че според показанията на родителите те завели дъщеря си първо при личния лекар, който констатирал, че детето страда от шарка.

Три дни по-късно детето вдигнало много висока температура и се влошило, тогава майката и бащата завели момиченцето в Спешното отделение на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров" в Смолян. Там медиците препоръчали то да продължи лечението, препоръчано от джипито.

Родителите се прибрали у дома, но 24 часа по-късно отново се върнали в спешния сектор, защото детето имало обрив по цялото тяло и трудно дишало. Тогава дежурните лекари препоръчали да се изчака до сутринта специалист по инфекциозни болести. 3 часа по-късно 4-годишното момиченце починало.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase