Разплаканата Гергана на едно от заседанията в съда. Снимка: Булфото
fallback

След близо двумесечен арест Софийският апелативен съд освободи под гаранция Гергана Червенкова.

Българката е заплашена от екстрадиране в САЩ по обвинения за нелегална онлайн търговия с лекарства, които съдържат контролирани вещества, както и за пране на пари, за които се предвиждат близо 70 години затвор.

Апелативните съдии у нас обаче решиха да сменят мярката й за неотклонение с по-лека - парична гаранция в размер на 1000 лв., за да може да се прибере при двете си малки деца. През цялото това време мъжът й Димо не смеел да им каже какво се случва, единственото, което споделял пред тях, е че майка им е в командировка.

В съдебната зала решението на магистратите беше посрещнато с бурни ръкопляскания от страна на близки и приятели на Гери, които организираха мащабна кампания в нейна защита във Facebook.

Червенкова бе задържана през декември м.г., когато МВР обяви, че българката е изпрала 5 млн. долара.

Единственото доказателство, на което се позовават американците в обвинителния акт, са две покупки на агент под прикритие на ДЕА на 120 таблетки Butalbital, които били извършени "от сайта на българката" през април и май м.г.

Защитата на българката обаче е категорична, че тя е работила на трудов договор в България като служител във фирмата "BG Global Services", която извършва у нас част от дейността на чуждия сайт за онлайн продажби на лекарства EuroMedOnline.com.

Oще по темата

Адвокатите твърдят, че Гергана е отговаряла единствено за оформянето на финансовата документация на българското дружество, правила го е открито с името си и освен това няма никакви ръководни функции в него.

В началото на май т.г. Софийският градски съд одобри екстрадирането й и оттогава тя бе с най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", докато преди това беше на свобода срещу "парична гаранция".

На 23 май състав на САС поиска от САЩ документи, от които да се разбере дали има и втора част на обвинителния акт. Ако има, то съдът поиска да бъде изпратен превод и от нея. Тези документи обаче все още се чакат от съда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

83

kalinkamalinka

преди 10 години

Янките да не ни нареждат, щото нема вече да им се подчиняваме ,и ний си имаме мнение.Ай де , де.

82

kalinkamalinka

преди 10 години

Щом е казал Цветанов ,значи е виновна.

81

ss wafen

преди 10 години

Абе докога ще се съобразяваме с американски ***,*** като *** Обама, и друга пасмина, ах да ви види хан КРУМ.И това ми било народ.

fallback