Снимка: БТА

Временно изпълняващият длъжността председател на ДАНС Владимир Писанчев би приел да застане на поста за постоянно, а кандидатурата му явно се одобрява от вътрешния министър Цветлин Йовчев. Това стана ясно след среща между Писанчев, Йовчев и главния прокурор Сотир Цацаров.

Общественото внимание се насочи към избора на шеф на ДАНС, след като ГДБОП се вля в агенцията, а в петък избухна скандал около избрания за председател на агенцията в петък Делян Пеевски.

Писанчев потвърди, че с него са водени разговори да поеме поста, но засега това било само възможност.
Това е само възможност. По принцип имам 20 години стаж в системата, заяви Писанчев на въпрос дали му е предлагано да поеме поста.

И.д. председател на ДАНС обясни, че името му е само едно от възможните кандидатури. Ако ми предложат, ще приема, каза още Писанчев.

Той беше категоричен, че единственото условие, което ще постави, ако му предложат да оглави агенцията, ще бъде “ДАНС да си гледа работата“.

От думите на вътрешния министър Цветлин Йовчев пък стана ясно и че Писанчев определено се ползва с подкрепата му.

Господин Писанчев е прекрасен професионалист, който се ползва с авторитет не само в България, но и сред международните ни партньори, заяви Йовчев, като допълни, че той е безспорно почтен.

Йовчев отказа да коментира Делян Пеевски. Той беше избран за председател на ДАНС от парламента в петък, но след масови протести заяви готовност да се откаже от поста, а премиерът Пламен Орешарски обяви, че ще предложи друг човек за шеф на ДАНС.

Днес министър-председателят също обяви, че са водени разговори с Писанчев.

Човекът, който поеме ДАНС, трябва да отговаря на всички условия по закон и да има съответните морални и политически качества, допълни вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Името на Писанчев стана известно след разработката “Галерия“, която започна заради несъществуващия вече сайт “Опасните“ и при която бяха подслушвани журналисти. Тогава имаше съмнения за изтичане на секретна информация от ДАНС.

Цветлин Йовчев коментира и предложението, което предстои Орешарски да направи пред НС, с което вътрешният министър да стане вицепремиер. Припомняме, че само преди месец обясни, че силов вицепремиер няма да има.
По думите на Йовчев още не било сигурно, че той действително ще стане заместник на Орешарски.

Наличието на силов вицепремиер има смисъл, когато има реформи, заяви още Йовчев, като допълни, че става дума за междуинституционални реформи.

Именно подобна реформа, която вече е факт, са обсъждали днес Писанчев, Цацаров и Йовчев.

Разследванията по делата, които досега са разследвани от служители на ГДБОП, ще се поемат временно от следователите от НСлС и страната. Това е е така, докато не се създадат дирекции и не се назначат разследващи в ДАНС, където се вля ГДБОП.

По думите на Цацаров това се налага заради административното забавяне, което носи всяка подобна реформа.

Процедурите са едно, делата са друго. Делата не трябва да чакат, обясни още Цацаров мотивите защо следователи ще поемат разследванията на разформированата вече ГДБОП до конструиране на дирекция “Разследване“ в ДАНС.

Другият въпрос, който са обсъждали тримата, е създаването на работни групи от служители на СГП, МВР и ДАНС, които да разгледат разработките на корупция по високите етажи на властта, контрабандата и наркотрафика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase