Снимка: архив Булфото
fallback

Мирослава Тодорова подава жалба пред Европейския съд по правата на човека за защита на човешките й права - на справедлив процес и на лична неприкосновеност. Това става ясно от писмо на уволнената от ВСС съдия, получено в БТА.

Тодорова съди депутата и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов за клевета. Делото обаче беше спряно заради имунитета му.

Oще по темата

"Делото можеше да приключи по по-достоен начин за българската съдебна власт, като получа правосъдие преди г-н Цветанов да придобие имунитет и след като българският съд дефинира отговорите на поставените от мен въпроси за отношенията между съдебната и изпълнителната власт", пише Тодорова.

Пред съда по правата на човека тя няма да претендира обезщетение, защото това би означавало "българските граждани да бъдат увредени два пъти - веднъж - заради нарушеното разделение на властите, които им дължат демократично управление, и втори път - ако бъдат осъдени да платят обезщетение заради компрометираната държавна власт".

Тодорова припомня, че поради забавянето на делото давността му се оказва по-кратка от депутатски мандат.

Имунитетът на депутатите не е привилегия, още по-малко средство за постигане на безнаказаност, посочва Мирослава Тодорова и допълва, че няма да води дело по гражданскопроцесуален ред, защото не цели парично обезщетение.

На 3 юни стана ясно, че Софийският окръжен съд спира делото за клевета срещу Цветанов.

Бившата съдийка от Софийски градски съд започна дело срещу депутата, след като в свои интервюта той заяви, че Мирослава Тодорова защитавала интересите на организираната престъпност. Скандалът между бившия магистрат и Цветанов стана повод за високо напрежение между ексминистъра и представители на съдебната система, които го обвиниха в намеса във властите.

На първа инстанция делото, което се гледаше в Пловдивски районен съд. Магистратите оправдаха Цветанов с мотив, че той изразявал личното си мнение в интервютата.

Мирослава Тодорова обжалва решението пред Пловдивския окръжен съд, но всички съдии от Наказателното и от Гражданското отделение си направиха отвод, въпреки че Тодорова не е искала отводи. В мотивите на самоотвеждащите се съдии се повтаряше аргументът, че вече имало създадено в медиите съмнение в безпристрастността на пловдивските съдии и това налагало да се отведат от делото, което беше върнато на Върховния касационен съд (ВКС) за ново разпределяне. Така делото попадна в Софийския окръжен съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

БЪЛГАРКА

преди 10 години

ЗА 45. АМИ СИНЕ МАЙЧИН КАТО ТУРЦИЯ ТИ Е МАЙКА СТОЙ СИ ПОД ПОЛИТЕ И. ЧИЙ ГО КРЕПИШ ТУК ПРИ БЪЛГАРИТЕ. НА КОЙТО НЕ МУ ПОНАСЯ ХАЙДЕ- ЧЕРГА НА СУДЖУК И ЧОРБАДЖИЯ ДРУГ. БЪЛГАРСКИ ХЛЯБ ЯДЕШ- ДАНО СЕ И ЗАДАВИШ И МЕН ДА МОЛИШ ДА ТИ ПОМАГАМ. ***.

38

saa

преди 10 години

alchna,mrusna,kradliva

37

ILKO

преди 10 години

XAXA SMESHKO IDI SI V TYRCIA BOKLYK TAKAV A ZA DECATA NI OPITAI SAMO NO NIE TYK NE RAZCHITAME NA SADEBNA SISTEMA A NA OKO ZA OKO TAKA CHE SAM SHTE RAZBERESH KAKVO SHTE TI SE SLYCHI TAPANAR RIAZAN

fallback