Снимка: БТА

"Много сме удовлетворени от това, че за първи път има вицепремиер, който да отговаря за реформата в правосъдието. Най-после се отдава дължимото внимание за необходимостта от реформи в правосъдието“. Това заяви говорителят на Съюза на съдиите в България и съдия в Софийския апелативен съд Нели Куцкова по повод новоизбрания вицепремиер и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

Куцкова обаче обясни, че познават твърде бегло Златанова, защото тя не е част от системата. Зинаида Златанова  е бивш председател на представителството на Европейската комисия в България.

Подобно становище изрази и изпълнителният директор на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова.
Ние всъщност още не познаваме министъра на правосъдието. Пожелаваме й успех и сме удовлетворени от това, че министър-председателят каза, че съдебната реформа ще бъде приоритет на кабинета, заяви Тодорова, цитирана от БТА.

"Това, което в момента Висшият съдебен съвет се опитва да направи, е нещо много важно, което трябваше да бъде направено отдавна - изработване на допустимата норма на натовареност на съдията, т. е. да се формулира колко точно дела един съдия може да разгледа в разумни срокове и без компромис с качеството", обясни Тодорова и допълни, че това е сложен процес.

По думите й обаче "ние не сме пионери", защото в цял свят са изработени методики, които изчисляват тази допустима норма. "В момента се прави система, която да обобщава чуждестранния опит в съответствие с българските условия, и вече един етап е приключен", уточни Тодорова. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase