Сотир Цацаров Снимка: Булфото

Прокуратурата ще поиска имунитета на бившия вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Цветан Цветанов, но няма да е в първата седмица от работата на новия парламент. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров.

Той припомни, че сега парламентът се конституира, избира ръководство и решава въпроси, свързани с правилника за организацията и дейността си.

Уважението към институцията изисква да не започва работата си именно с такова искане, но искането ще бъде направено, категоричен беше Цацаров.

Цветанов ще разполага с възможността да се откаже от имунитета си, посочи главният прокурор, като добави, че ако това не се случи, депутатите ще гласуват свалянето му.

„Към искането ще приложим всички необходими документи и доказателства”, уточни обвинител номер 1.

Припомняме, че на 30 април прокуратурата спря наказателното производство срещу директорите в СДОТО заради имунитета на Цветан Цветанов като кандидат за депутат, след като откри доказателства за злоупотреба със служебно положение към подчинените му.

Още по темата
Разследването се води във връзка със сигнала за подслушвания на политици, магистрати и бизнесмени, подаден от лидера на БСП Сергей Станишев.

Сотир Цацаров коментира още, че от днес започва детайлен оглед на бюлетините от Костинброд. Бюлетините ще бъдат подредени по избирателни райони, за да се установи кои са годни и районите, за които са предназначени те.

Премиерът Марин Райков ще обяви информация във връзка с резултатите от проверката в ДАНС, каза главният прокурор. Проверката бе разпоредена заради изтичането на информация от т.нар. „група достойни прокурори“ по случая с бюлетините в Костинброд.

Прокуратурата е почти привършила своята междинна проверка. Еднопосочни са изводите от проверката на прокуратурата и проверката извършена от самата ДАНС, заяви главният прокурор.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase