Най-вероятно ще има втора "дисциплинарка" срещу Николай Кокинов. Снимка: Булфото, архив
fallback

Петима членове на Висшия съдебен съвет подадоха предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу бившия градски прокурор на София Николай Кокинов. Дисциплинарното производство е по повод действия, с които той е нарушил Кодекса за етично поведение на българските магистрати и е уронил престижа на съдебната власт, съобщиха от пресцентъра на ВСС.

Миналата седмица по случая се събра и Етичната комисия към Висшия съдебен съвет, която реши, че  Николай Кокинов е извършил дисциплинарно нарушение.

Още тогава председателят на комисията Ясен Тодоров обясни, че в близките дни ще бъде внесено искане във Висшия съдебен съвет за назначаване на дисциплинарно производство на Николай Кокинов.

Oще по темата
Въпреки че беше поканен да присъства на заседанието на комисията миналата седмица, за да даде обяснение за разпространените в края на април файлове с разговори между него, бившия премиер Бойко Борисов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов, Кокинов не се яви.

След заседанието Ясен Тодоров коментира, че най-голямо впечатление му е направило това, че бившият ръководител на СГП е обсъждал наказателно производство и е отправял коментари за колеги.

Срещу Кокинов вече има една дисциплинарно производство – за нарушаване на случайното разпределение на делата, предстои обявяването му за решаване

В края на април до медии бяха разпространени записи на разговори между градския прокурор, Мирослав Найденов и Бойко Борисов. От тях става ясно, че Кокинов дава предварително резултатите от проверката на държавното обвинение в МВР и освен това тримата обсъждат как да бъде измъкнат Найденов от наказателна отговорност за корупция и злоупотреба с власт, като междувременно разясняват и други механизми.

По тази причина ВСС единодушно гласува оставката на Николай Кокинов като градски прокурор на София почти веднага след като изтекоха записите.

 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

румен

преди 10 години

Не защитавам кокинов, но се чудя се, дали от ВКС си вярват, че съдебната власт в България има престиж и етика? Всички знаем, че съдиите решават дела по собствено убеждение/ срещу пари/ и са толкова нагли, че нагло нарушават Законите, дори си измислят доказателства за да оплавдаят някой известен на всички престъпник. Прокурорите са същите като съдиите, от години се явяват като адвокати на мафия, корумпирани политици, измамници и олигарси. А тия от ВКС, като последна инстанция са най-алчни и гадни

34

pege

преди 10 години

некой требва да е бушон и да го отнесе за да може шараните да вярват в държавността.

33

Кина

преди 10 години

Абе може и да се спогодят да стане защитен свидетел против будистите и всичко ще е ОК

fallback