Снимка: БТА

Ексвътрешнят министър Цветан Цветанов отрече да е знаел предварително резултатите от прокурорската проверка по сигнала за незаконно подслушване, внесен от лидера на БСП Сергей Станишев.

Днес кандидат-депутатът и председател на предизборния щаб на ГЕРБ беше разпитан в спецпрокуратурата във връзка със записа на разговор между експремиера Бойко Борисов, бившия земеделски министър Мирослав Найденов и бившия градски прокурор Николай Кокинов.

На записа се чува как Борисов информира някого за току-що съобщените му от Кокинов резултати от проверката. От чуващото се може да се направи предположение, че човека, с когото Борисов разговаря, е Цветанов. Реплика за медийна изява на бившия МВР шеф в същия ден подсказва това. От своя страна бившият вътрешен министър не даде конкретен отговор на въпроса дали действително е разговарял с експремиера в онзи момент. Цветанов обясни, че всеки ден говори с Борисов по телефона.

Той допълни, че се е запознал само с излязлата в медиите информация по повод проверката на прокуратурата в СДОТО. Припомняме, че преди Великден стана ясно, че обвинението е намерило достатъчно доказателства за извършено престъпление от Цветанов по казуса с нерегламентираното подслушване. Досъдебно производство не беше образувано заради имунитета му. Цветанов не отговори конкретно и на въпроса защо не се отказал от имунитета си.

Цветанов поиска от журналистите да узнае какви доказателства има прокуратурата и посочи, че е запознат по случая с "някакво" прессъобщение.

Той определи случващото се като политически сценарий на партиите, участващи в предизборната кампания.

В момента сме в предизборна кампания, всичко, което се случва тези дни, е политически сценарий, заяви ексминистърът.

Цветанов заяви, че не е успял да внесе сигнал до прокуратурата, озаглавен "Как се става шеф на ПЕС", в който по
думите му става въпрос за подписването на договора за изработване на документите за самоличност по времето на правителството на Станишев.

Кандидат-депутатът прекара близо два часа в спецпрокуратурата. След излизането си обясни, че е питан откога се познава и в какви отношения е с тримата участници в разговора.

Цветанов не пропусна да обясни, че е променил предизборната си програма, за да се яви, тъй като, “не може, когато е призован, да не се яви“.

Той все пак изпълняваше през цялото време задълженията си на председател на предизборния щаб, като призова журналистите да гласуват с бюлетина №15.

Малко след Цветанов от спецпрокуратурата излезе и шефът на Националната разузнавателна слежба Драгомир Драганов, който беше разпитан по същия казус. На записа от разговора между Борисов, Найденов и Кокинов се чува как информират експремиера, че "човекът от разузнаването е тук".

Драгомир Драганов отказа да коментира каквото и да било на излизане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase