Николай Кокинов. Снимка: архив Булфото

Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) ще разглежда утре казуса с разпространените записи с участието на градския прокурор на София Николай Кокинов, който в петък подаде оставка. Това съобщи председателят на комисията Ясен Тодоров пред ”Фокус”.

В петък до медиите бяха изпратени записи на разговор между подалия оставка градски прокурор Николай Кокинов, експремиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и ексземеделския министър Мирослав Найденов.

Тримата обсъждат магистрати, използват обидни квалификации по техен адрес. Кокинов дава и информация на Найденов относно досъдебното производство срещу него. Записите излязоха на фона на показанията, които Найденов даде в четвъртък, че ексвътрешният министър Цветан Цветанов е подслушвал целия кабинет.

На утрешното заседание ще бъде преценено дали да бъде образувана проверка във връзка със скандала около Николай Кокинов. Ако бъде образувана проверка, градският прокурор на София ще бъде поканен на изслушване на следващото заседание на комисията, посочи Тодоров. За да се наложи санкция, трябва първо да има образувано дисциплинарно производство, подчерта той.

„Ако се установи нарушаване на етични правила или други дисциплинарни нарушения, първо се образува дисциплинарно производство и после, ако се прецени, че му е доказана вината, се налага наказание от тези, които са предвидени в закона: от най-лекото – забележка, до най-тежкото – уволнение”, каза Ясен Тодоров.

Тодоров уточни, че Кокинов е подал оставка като административен ръководител на Софийската градска прокуратура, а не е подал оставка като прокурор. Теоретично е възможно да бъде наложено наказание уволнение, обясни Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase