Борислав Сарафов. Снимка: архив Булфото

За прокуратурата не съществуват свещени крави. Ако съществуват данни за извършено престъпление, ще бъдат повдигнати обвинения, заяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Около сегашния председател на предизборния щаб на ГЕРБ и бивш шеф на МВР Цветан Цветанов се завъртяха два скандала и той вчера цял ден дава показания пред прокуратурата по тях. Първият е свързан с незаконното подслушване в СДОТО, а вторият – с досъбедното призоводство срещу временно отстранения от длъжност шеф на ГДБОП Станимир Флоров.

Още по темата
Сарафов днес беше категоричен, че работи по всеки сигнал и има смелост да си свърши работата. Зам.-главният прокурор коментира и обвиненията, които Цветанов отправи при посещението си във Дупница. Тогава той заяви, че се съмнява дали тайни общества не контролират работата на прокуратурата. Вчера след разпита си ексминистъра обяви, че е доста озадачен, че е бил разпитван и за думите си по време на предизборната кампания.

Бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов не е представил на разследващите вчера данни за тайни общества в съдебната система, каквито изложи пред медиите, каза  Сарафов.

Не може да изчакаме да приключи предизборната кампания, обясни още той. Този коментар дойде в отговор на обвиненията на ексминистъра, че прокуратурата е използвана за политически интереси. Цветанов неведнъж е лансирал тезата, че според него обвинението обслужва интереси на противниците на ГЕРБ, които се опитват да го изхвърлят от политиката.

Сарафов се спря и на досъдебното производство срещу Флоров, което беше образувано за подкуп в особено големи размери. Прокуратурата се задейства, след като медии и обвинители получиха анонимни имейли, съдържащи документи с гриф “Строго секретно“, от които ставаше ясно, че Станимир Флоров е бил разработван заради покровителстване на наркотрафик при аферата “Опицвет“.

По думите на Сарафов тепърва ще се събират доказателства и ще се преценява дали има основание за подвеждане под наказателна отговорност.

„Обвинение не е повдигнато на Станимир Флоров, а е образувано досъдебно производство срещу него, обясни Сарафов.

По негови думи прокуратурата проверява всички налични данни. Вчера са разпитани Валентин Петров, бивш главен секретар на МВР, Кирил Радев, бивш директор на ГДБОП, Иван Чобанов, ръководител на Националната служба за сигурност. Ще бъдат разпитани бивши шефове на ГДБОП, добави Сарафов.

 

Зам.-главният прокурор посочи, че държавното обвинение до настоящия момент не е имало информация за четирите оперативни дела срещу отстранения директор на ГДБОП Станимир Флоров. Той добави, че за последен път някой се е интересувал от тези дела на 7 март тази година. Каква е причината за това и кой е въпросният човек, тепърва ще се изяснява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase