Снимка: Булфото, архив

Станимир Флоров има изключителни успехи в борбата с наркотрафика. Това каза пред журналисти във Видин  бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов във връзка с образуваното досъдебно производство срещу директора на ГДБОП Станимир Флоров, цитиран от „Фокус“.

Пред 1997 г. именно Станимир Флоров е в основата на операция „Опицвет”, припомни Цветанов. През миналата година са заловени 19 тона хашиш в страната и 3 тона кокаин в Испания, в трафика на които е бил замесен екипажът на български кораб. Станимир Флоров е работил и по повдигането на обвинение на Евелин Банев-Брендо, продължи той.

Още по темата

Когато се работи срещу тежката организирана престъпност, се създават много врагове, а аз съм един от хората, които си създадох много врагове, каза още Цветан Цветанов.

Организираната престъпност в момента е доста мобилизирана и си намери своите добри говорители в политически план, посочи той. Според Цветанов БСП и Сергей Станишев определено обслужват това, което са обслужвали в рамките на тези 20 години, когато са се създавали тези групировки.

По-рано в петък Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство срещу директора на ГДБОП, а по-късно стана ясно, че той е временно отстранен от длъжност.

Това стана след проверка заради получените в обвинението сканирани копия на класифицирани документи от МВР и ДАНС. Изискани са оперативните дела, водени срещу Станимир Флоров, и от анализа на получените по електронен път материали се установява, че те са идентични с документите в оперативните дела.

От съдържанието на документите в тези оперативни дела, както и от други доказателствени източници, е направен извод, че са налице достатъчно данни за извършено от Станимир Флоров престъпление - подкуп, в особено големи размери и представляващ особено тежък случай  - чл. 302а от НК.

Заради това от БСП поискаха той да бъде отстранен от ГДБОП.

Президентът Росен Плевнелиев също поиска прокуратурата  да бъде категорично подкрепена в нейните усилия.

"Моля служебния вътрешен министър да вземе незабавни мерки, включително по Закона за МВР, в подкрепа на действията на прокуратурата, дори ако тези мерки включват спешно отстраняване от длъжност на шефа на ГДБОП, докато прокуратурата си свърши работата и с оглед създаването на предпоставки те да могат безкомпромисно и обективно да работят", поиска президентът.

Той индиректно предупреди: „Очаквам да се вземат спешни и адекватни мерки. Първо давам шанс“.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase