Галя Гугушева с издигналите кандидатурата й. Снимка: СДС

Неуспелият кандидат за конституционен съдия Галя Гугушева обмисля начин да “възвърне авторитета си“. Това обяви самата тя пред БТА.

След решението на комисията за конфликт на интереси, която не откри нарушения, се надявам скоро да има и резултат от проверката на НАП и с това да се сложи край на тази мъчителна за мен и семейството ми ситуация, посочи Гугушева. Тя беше категорична, че няма от какво да се крие и да се притеснява. По нейни думи винаги е съдействала на проверяващите институции и е предоставяла необходимата информация.

Галя Гугушева беше издигната за член на КС от СДС, след като президентът Росен Плевнелиев спря клетвата на Венета Марковска заради информация от прокуратурата за споменаването на името й в досъдебно производство.

Скандал избухна още при внасянето на номинацията на Гугушева, защото депутатите на сините отказаха да го направят и се наложи от „Раковска 134“ да опрат до отцепниците от “Атака“ Димитър Карбов, Валентин Николов и Огнян Тетимов, които да внесат кандидатурата й в НС.

ГЕРБ обявиха, че ще подкрепят номинацията на СДС, но по-късно оттеглиха подкрепата си за Гугушева, след като срещу нея бяха внесени няколко сигнала.

Най-сериозният беше от адвокат Петър Ванев от Пловдив, който е за съмнения за пране на пари от фирми, свързани със семейството й.

Етичната комисия към ВСС също провери Гугушева след сигналите, но седем от десетимата й членове решиха, че няма данни за нарушения.

След скандала Висшият съдебен съвет реши да понижи Гугушева и я освободи като зам.-ръководител на Апелативната специализирана прокуратура.

Предложението беше внесено от тогавашния шеф на звеното Борислав Сарафов, който беше кандидат за главен прокурор и по-късно заместник на обвинител №1.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase