Роман Василев. Снимка: архив Булфото
fallback

Зам.-градският прокурор Роман Василев е подал оставка тази сутрин, но главният прокурор Сотир Цацаров е отказал да я приеме. Вчера обвинител №1 призна, че Василев го е подвел при искането за използване на СРС-та по делото срещу военния министър от кабинета на Сергей Станишев Николай Цонев.

Тогава зам.-градският прокурор Василев убедил Цацаров, в качеството му на председател на Окръжния съд в Пловдив, да му даде разрешение за използване на СРС срещу друг подсъдим по делото – Тенчо Попов.

Oще по темата

Въпросното дело беше образувано срещу трима души – Цонев, екследователя Попов и съдия Петър Сантиров.
По данни на обвинението Цонев е предлагал подкуп на следовател Петьо Петров с посредничеството на Попов и Сантиров за осуетяване на наказателно преследване срещу ексминистъра.

Срещу Николай Цонев имаше три дела, като досега инстанциите са дали оправдателни присъди по всички.

Името на Роман Василев се набърка в скандал още при ареста на Николай Цонев, когато беше разпространен клип, на който се чува как Василев казва на Цонев: “Тъй като сте абсолютен престъпник. Колеги като за всеки един престъпник - долу на земята“.

Вчера по искане на главния прокурор Сотир Цацаров е започнала проверка за действията на зам.-градския прокурор по случая.

След получаването на доклада от скорострелната проверка Цацаров е отказал да приеме оставката, защото нарушения при действията на Роман Василев не са открити. Всички действия на зам.-градския прокурор, включително и исканията за използване на СРС, са били съгласувани с административните му ръководители.

В хода на проверката са снети писмени обяснения от Роман Василев, от Цветлин Йовчев, председател на ДАНС към месец март 2010 г., когато са извършвани действията по разследване по делото и от Иван Москов, специален агент в ДАНС по същото време.

Йовчев е подписал разпорежданията за използване на СРС след писмените разрешения на съдии, тъй като специалните разузнавателни средства са били прилагани от специализирана дирекция на ДАНС, а Москов е бил ангажиран с оперативни действия.

Според проверката  данните, че Тенчо Попов се кани да даде подкуп в Пловдив, са били предоставени на наблюдаващия прокурор от оперативни работници на ДАНС. Изготвянето на такова искане до съответния съд също е било предмет на съгласуване с екипа и със заместник на главния прокурор.

Едно от основните обвинения срещу Роман Василев беше, че е подвел Цацаров, в качеството му на председател на Окръжния съд в Пловдив, да даде разрешение за използване на СРС, защото му е обяснил, че срещата за даване на подкуп ще се състои именно в Града под тепетата. Такава среща обаче така и не се е състояла.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

Анонимен

преди 11 години

Цацаот Уикипедия, свободната енциклопедия:---------------------------------------Цацата е сравнително дребна риба и в разговорния език е навлязла като нарицателно за нещо дребно.

41

Анонимен

преди 11 години

Евала Герб!-Партия на мъченици, светии и богове!

40

Лапаров

преди 11 години

"Всички бяхме подведени от неизвестен извършител. Абсолютно, абсолютно..."

fallback