Протестите започнаха именно заради тока. Снимка: архив Булфото
fallback

Още през 2010 година бившият вече шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев е сигнализирал до тогавашния главен прокурор Борис Велчев за нарушения на енергоразпределителните длужества, предаде bTV.

Документът от юли 2010 година, който всъщност е резюмето на първия регулаторен одит, който комисията е направила в трите компании ЧЕЗ, ЕВН и ЕОН (сегашната Енерго Про) за периода 2005-2009 г.

Семерджиев сигнализира Велчев за разкрити от ДКЕВР нарушения и в трите компании. В документа се разкрива с факти и документи как енергодружествата, без знанието и санкцията на държавата, са прехвърлили почти всички свои дейности на свързани фирми и така са надули разходите си.

В този документ се описва подробно как енергодружествата заобикалят Закона за обществените поръчки и чрез външни услуги точат печалби от десетки милиони към фирмите майки. Разкрива се дори схема как ЧЕЗ е работила като банка. Отпускала на свързани фирми кредити на лихви по-ниски от пазарните.

„Общо за трите дружества е констатирано, че заложените условия по лицензиите не са изпълнени, както и не е съблюдавано становището на ДКЕВР, че стойността на изнесените услуги не следва да надвишава разходите за тяхното извършване преди изнасянето им”, пише още в сигнала си регулаторът, с който bTV разполага.

Тогавашният главен прокурор Борис Велчев предава сигнала на ДКЕВР на Върховната касационна прокуратура, а тя го възлага на прокурор от Софийската градска прокуратура. Обвинител Снежана Копчева, която сега е в болнични, започва проверка, но отказва да образува досъдебно производство поради липса на данни за престъпление. Прокурорът обаче така и не изследва по същество нарушили ли са трите ЕРП-та своите лицензи, както твърди регулаторът.

Протестите, който доведоха до оставката на правителството на Бойко Борисов запонаха точно поради високите сметки за ток за зимните месеци. Хората масово излязоха по уличите в знак на протест, срещу високите цени на електроенергията и политиката на ЕРП-тата. Те се обявиха за отнемането на лицензите им.

През март  главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че започва процедура по отнемане лиценза на ЧЕЗ. Още при началната проверка на Върховната административна прокуратура в ДКЕВР били установени масови нарушения на периода на отчитане на електроенергия, обясни Цацаров. В началота на април пък стана ясно, че прокурорската проверка е открила фрапиращи наруения в дейността на ЕРП-тата и ДКЕВР, както и БЕХ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

109

До мравка, 118

преди 11 години

Приятелю, няма грешка! Няма и нарушение. А и ни успокоиха, че от 1 юли ще става още по-зле. Любимите ЕРП-та и прословутите им скалъпени сметки за ток както бяха, така си и останаха. Нищо чудно дори да им плащаме компенсации за уплахата от протестите на невъзпитаните българи. Албанците може да се отърваха от тях, ама те са страшни, арнаути им викат, а при нас е друго- ние сме по-европейци, по-кротки. Няма сега да посягаме на доходите на чешките и австрийските пенсионери, я!

108

Светлото бъдеще

преди 11 години

Ще попитате за какво са им панелните жилища на предприемачите и инвеститорите? Ами ще ги съборят, ако не са изцяло санирани/ по техните правила и стандарти!/, на собствениците ще предложат невъзможни за погасяване с 300-400лв заплата заеми за нови, "красиви" домове и ето милиони българи на улицата. А пък на тези места, а те не са никак лоши, ще се построят едни молове, едни затворени комплекси за чудо и приказ. За кого ли ще са? Досещайте се!

107

Анонимен

преди 11 години

Помислете защо хора, които са натрупали огромни богатства и влияние, отново се стремят към властта. Да им се чуди човек защо, след като са подсигурили и пра-пра-внуците си, не си живеят спокойно живота. Много просто: Едни от тях се страхуват много от възмездие и търсят защита в законите, които сами си изфабрикуваха. Нали никой бивш не е наказан? Другите искат още и още. Явно има какво да се доограбва в тази измъчена страна. Сега жилищата ни са на дневен ред, усещате ли се?

fallback