Златомир Иванов. Снимка: архив, Булфото

Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения срещу Златомир Иванов – Златко Баретата като ръководител на организирана престъпна група за разпространение на наркотици, съобщиха от прокуратурата.

Освен срещу него обвинения са повдигнати на още седем души. Те бяха задържани на 16 февруари при операция на ГДБОП и областните дирекции на МВР в Пазарджик, Стара Загора, София-град и София област. Според прокуратурата групата е била ръководена от Златомир Иванов до деня на покушението над него пред Съдебната палата в София - 29 януари. След тази дата ръководството поемат Ивайло Борисов - Ториното и Златко Гочев - Малкия Златко.

Доказателствата сочат, че групата е разпространявала кокаин и марихуана от 2012 г. в курортния комплекс "Слънчев бряг" и в София, пише в съобщението. Известни количества са били пласирани на територията на Казанлък и Стара Загора.

Още по темата

Освен делото срещу арестувания на 2 февруари 2013 г. дилър на групата Иван Иванов към настоящото съдебно производство ще бъде присъединено и друго дело - срещу двама дилъри на Златко Гочев, задържани в Казанлък на 9 февруари. С това обвинените за участие в организираната престъпна група ще станат 11, посочват
от обвинението.

На 17 февруари Специализираният съд е наложил постоянна мярка "задържане под стража" на двама от участниците в групата - Ивайло Борисов - Ториното и Стефан Грозданов. Съдът е оставил без мярка за неотклонение Кристиян Лалев, Тихомир Стоянов и Тодор Цветанов. От прокуратурата заявяват, че ще протестират това решение.

Днес в спецсъда ще бъде внесено искане за налагане на "задържане под стража" на Златко Гочев и Йордан Цветанов.

Обвинението срещу Златомир Иванов е повдигнато, но не е предявено, тъй като той е в болница. Материалите срещу него ще бъдат предявени, когато здравословното му състояние позволява това, посочват от прокуратурата.

Преди година Златомир Иванов беше осъден от Софийския градски съд на осем години затвор като ръководител на организирана престъпна група, занимавала се с търговия на наркотици в София. Това дело продължава пред Софийския апелативен съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase