Осъденият Ганчо Маринов. Снимка: Dnes.bg

Бургаският окръжен съд даде 12 години затвор при първоначален строг режим на Ганчо Мариновю за това, че е убил по особено жесток начин трудноподвижната си половинка Кристина Димитрова, от която има син на една годинка.

Делото приключи за един ден, тъй като обвиняемият се призна за виновен и поиска съкратена процедура. Така по закон съдът трябва да му определи до 1/3 от определеното наказание.

Трагедията се разигра миналата година на 4 август. Около 18:30 ч. 43-годишният Ганчо Маринов се прибрал у дома солидно почерпен. Още от вратата той започнал да крещи на 33-годишната Кристина, с която живеел на семейни начала. Първоначално мъжът започнал да удря жена си през лицето с шамари. Постепенно обаче агресията му се разпалила и той започнал да я удря с юмруци. Жената не можела да се защитава, тъй като била инвалид. Увреждането тя получила преди време от мъжа си, след като в яда си един ден той я ударил с брадва по крака. Тогава жената била бременна с общия им син.

И макар този път насилникът да не си помагал с остри предмети, ударите му били толкова силни, че съборил беззащитната Кристина на земята. Това обаче не омилостивило пияния мъж. Той продължил да я рита жестоко в корема и по цялото тяло, докато нещастната жена крещяла за помощ.

В този момент покрай къщата им, която се намира в края на гр. Българово, минал чичото на Ганчо. Той чул виковете, но не посмял да влезе. Възрастният човек знаел, че племенникът му, често „раздава справедливост” над жена си по този начин. Самият той бил изпитвал върху гръба си агресията на Ганчо, затова подминал с надеждата, че скоро всичко ще утихне.

И то утихнало. Останала без сили, Кристина вече не можела да се съпротивлява. Нямала и глас да вика за помощ. Скоро настъпила и смъртта.

Тогава, към 22:20 ч., Маринов се обадил на бърза помощ. Навярно уплашен, че ще го закопчаят веднага, ако жена му умре, агресивният мъж обяснил на лекарите, че не живее в къщата, а само наминавал да види как е Кристина.

Разказал, че я видял в безпомощтно състояние на двора и веднага сигнализирал. Дори разиграл сценката на разстроен и ядосан близък, който ще търси мъст за стореното.

По-късно обаче пред разследващите той си признал всичко. В показанията си Маринов посочва, че не е искал да се стига до смърт, а само да сплаши Кристина, както се е случвало много пъти преди това.

„Не исках да я убивам, а само да я набия”, заяви и днес пред съда обвиняемият. За да смекчи вината си, той е подал и молба за признаване на сина си Георги, който от раждането си е настанен в Дом за медико-социални грижи в Бургас. От социалната институция търсят настойник за детето, което през април ще навърши две годинки. Тъй като засега такъв няма, пред съда в тази роля се яви директорката на Дома Пепа Ралчева. Тя помоли магистратите да определят за малкия кръвнина от 70 хил. лв. Искане, което беше прието.

Подсъдимият ще трябва да плати обезщетение от по 5000 лв. и за родителите на загиналата Кристина - Иванка и Петко Димитрови. Първоначално майката и бащата, които нямаха адвокат и се представляваха сами, поискаха от съда 100 хил. лв. Близките обаче не успяха да се обосноват защо настояват за тази сума. “Искам тези пари, защото съм й майка.”, беше основният мотив на Иванка Димитрова. На въпрос от страна на съда какви са били отношенията с дъщеря й, жената отговори, че не са били много близки, не са си и помагали много, но тя като родител я е обичала.

Решението на окръжните магистрати може да бъде обжалвано в срок от 15 дни пред Апелативния съд в Бургас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase