Членовете на ВСС отново са напът да се скаратс изпълнителната власт. Снимка: архив БТА

Целенасочената политика на правителството е да не осигурява средства за нормалното функциониране на една от трите власти, заяви председателят на ВКС Лазар Груев.

На днешното заседание на Висшия съдебен съвет правителството на съдебната власт реши, че ще поиска среща с министъра на финансите Симеон Дянков заради бюджета на съдебната власт. Магистратите искат увеличаване с 16 млн. лева.

Срещата ще трябва да се състои следващия месец, реши ВСС. Груев беше категоричен, че в случая не става въпрос за комфорта на магистратите, а за този на гражданите.

„Когато няма пари за вещи лица, не става въпрос за комфорта на българските магистрати, а за комфорта на българските граждани”, обясни той.

ВСС и представители на изпълнителната власт са напът да влязат в поредния си остър спор.

В началото на декември министърът на финансите Симеон Дянков нарече “гнусно“ искането на магистратите да бъдат отпуснати 10 млн. лева за ДМС-та. Тогава той обясни, че това е най-нереформираният и критикуван от Европа сектор.

Днес членът на ВСС Михаил Кожарев отговори на тези обвинения и обясни, че моли да се предоставят параметри за реформа.

"В момента не можем да направим и съкращение, и разпределение на средства, не можем да оставим съдилищата и следствията без бюджет, за да направим реформа”, обясни Михаил Кожарев, цитиран от “Фокус“.

Сблъсъкът между ВСС и Дянков изобщо не е първият между магистрати и представители на правителството. Популярни станаха споровете между представители на съдебната власт и вътрешния министър Цветан Цветанов, чиито остри изказвания предизвикаха съмнения за намеса в работата на магистратите и притеснения от Брюксел.

Вътрешният министър напоследък налага и странна практика да кръщава операции на имена на съдии, което предизвика силно негативна реакция от страна на неправителствения сектор и магистратите.

Особено популярни станаха акциите Р.А.Л.И.Ц.А, при която се появиха съмнения, че е кръстена на съдия Ралица Манолова, и акция М.И.Л.Е.В., най-вероятно кръстена на на съдия Теодор Милев. И в двата случая въпросните магистрати бяха участвали в съдебните състави, изменили мерките за неотклонение на задържаните при въпросните акции.

Днес ВСС прие проекта на становище за проведената операция М.И.Л.Е.В. Прякото съвпадение на името на операцията и съдията засяга както отделния съдия, така и авторитета на съдебната власт. ВСС заявява още, че правовата държава е обща грижа на всички.

Обсъждането на проекта на становище не мина и без саркастични коментари.

„Нека не затрудняваме колегите от МВР, в съдебната система има много дълги имена с тирета и ако МВР си прави абревиатури на всички, няма да им стигнат думите в речника”, каза Румен Георгиев.

Георгиев призова предложението да бъде подкрепено с едно изключително уважение към Министерство на вътрешните работи.

На днешното заседание на ВСС беше определен и и.ф. административен ръководител на Апелативна специализирана прокуратура.

Постът пое Даниела Попова, която досега е била заместник административен ръководител на звеното. Досегашният шеф на апелативната спецпрокуратура Борислав Сарафов беше назначен за зам.-главен прокурор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase