На делегатите също ще се търси отговорност. Снимка: БТА

Прокуратурата ще поиска постоянно задържане на 25-годишния Октай Енимехмедов, който насочи газов пистолет срещу лидера на ДПС Ахмед Доган по време на доклада му на Осмата национална конференция на партията в събота.

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов обясни пред БНР, че мярката се налага, за да не може Енимехмедов да се укрие или да извърши друго престъпление. Обвинителят акцентира и на личната безопасност на младежа.

Лично според мен за него е по-добре да остане в ареста, допълни още Сарафов.

По негови думи има основание да се търси наказателна отговорност на хората, които биха Октай Енимехмедов след нападението над лидера на ДПС.

След като насочи пистолет към Доган, младежът бе повален, а група делегати го би и рита, въпреки че беше паднал на земята. Зам.-главният прокурор подчерта, че участниците в конференцията са продължили да нанасят удари и  след като Енимехмедов е бил обезвреден.

Сарафов обясни още, че проверката на прокуратурата по случая за това кой точно е нанасял ударите и е участвал в побоя продължава.

Мнението на зам.-главния прокурор се различава от това на градския обвинител Николай Кокинов, които обясни, че реакцията на делегатите е била “обезвреждане“.

Никой не е имунизиран от наказателно преследване и когато е извършил нарушение, трябва да бъде санкциониран, категоричен е Сарафов.

С този пистолет не може да се убие човек, с тези патрони също не може да се убие човек, посочи Сарафов и добави, че затова не може да се говори за опит за убийство.

Зам.-главният прокурор обясни още, че Енимехмедов е разпитан в хода на досъдебното производство. Той се възползва от правото си да не дава обяснения, посочи заместник-главният прокурор.

Сарафов допълни, че това, което знае прокуратурата за Енимехмедов, е от психолозите на МВР и то няма процесуална стойност. Той посочи, че нападателят не е минал през детектор на лъжата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase