Гугушева и номиниралите я. Снимка: СДС

Няма безспорни доказателства, че Галя Гугушева е нарушила етичния кодекс на магистратите, реши етичната комисия към Висшия съдебен съвет. Седем от десетимата й членове са решили, че няма данни за нарушения, един не е присъствал, един се е въздържал, а само председателят й Ясен Тодоров е посочил, че според него има данни за нарушения.

Етичната комисия започна проверка на Гугушева след издигането й за член на Конституционния съд от независими депутати по предложение на СДС.

Управляващите от ГЕРБ дадоха картбланш на сините да номинират кандидат след скандала с Венета Марковска, но депутатите от “Раковска 134“ отказаха да внесат кандидатурата на Гугушева и така ръководството на партията опря до отцепниците от “Атака“Димитър Карбов, Валентин Николов и Огнян Тетимов.

Срещу нея постъпиха три сигнала, като  като най-сериозният е от адвокат Петър Ванев от Пловдив, който е за съмнения за пране на пари от фирми, свързани със семейството й.

Галя Гугушева е заместник ръководител на Специализираната апелативна прокуратура. При изслушването си от ВСС неуспелият кандидат за главен прокурор и сега предложен за заместник на обвинител №1 Борислав Сарафов, който е ръководител на звеното, обясни, че тя никога не е демонстрирала висок социален статус. След скандала Сарафов я предложи за понижение.

Въпреки това ще се чакат резултатите от проверките на НАП, инспектората на ВКП и Комисията по конфликт на интереси. Само ако там има данни за нарушение, етичната комисия на ВСС ще се самосезира отново и може да промени решението си, стана ясно днес след заседанието на етичната комисия.

През декември стана ясно, че ВСС ще иска информация от ДАНС по случая с Гугушева.

Етичната комисия взима решението си въз основа на данните от проверка на делата на Гугушева през периода, в който е работила в Софийската окръжна прокуратура, и на информация от ДАНС за паричните потоци на семейството й. Ясен Тодоров заяви, че според тези данни синът на Гугушева - адвокат Стефан Гугушев, и хората от обкръжението му, не могат да се свържат с работата й като прокурор.

Тодоров заяви, че преди да вземе решение за дисциплинарни нарушения, комисията цели да има достатъчно данни за налагане на дисциплинарно наказание от ВСС и потвърждаването му от Върховния административен съд.

Той обясни, че е гласувал “за“ наказание на Гугушева заради противоречивите й медийни изяви. След постъпването на сигналите тя така и не даде точен отговор по тези въпроси и се оплете. По думите на Тодоров магистратите трябва да са внимателни в приказките. Той обясни, че се надява този случай да има превантивен ефект върху останалите магистрати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase