Снимка: Булфото

Сотир Цацаров положи клетва като главен прокурор на Република България. Той ще изпълнява длъжността през следващите седем години.

На церемонията преставаха министърът на правосъдието Диана Ковачева, членове на ВСС, председателят  на ВКС Лазар Груев, председателят на ВАС Георги Колев, прокурори и следователи.

На церемонията обаче не дойде президентът Росен Плевнелиев въпреки първоначалната информация, че ще присъства.
От двете страни на Цацаров по време на клетвата застанаха и. д. главен прокурор и шеф на следствието Бойко Найденов и бившият обвинител №1 и настоящ конституционен съдия Борис Велчев.

Найденов заяви, че всички прокурори  и следователи ще застанат зад Цацаров в борбата срещу престъпността, както изисква законът.

Той пожела успех на бившия председател на Пловдивския окръжен съд на новия му пост по време на „най-тържественото събитие за прокуратурата“.

Още по темата
Борис Велчев от своя страна заяви, че е бил поканен на церемонията лично от Цацаров. Но в типичния си стил каза, че не желае да дава акъл на новия главен прокурор за бъдещата му работа. Той даде няколко препоръки от личния си опит.
„Колкото се може по-малко скандали“, пожела Борис Велчев на наследника си. Настоящият конституционен съдия все пак допълни, че не е оптимист, че това пожелание ще се сбъдне.

Велчев призова Цацаров да направи нещо, което той самият не е успял: „Да обясни на българското общество какво всъщност прави главният прокурор“. За финал Велчев благодари на всички прокурори, с които е работил за търпението и призова те да работят по същия начин с Цацаров.

След клетвата си новият главен прокурор взе думата за кратко изявление.

Той заяви, че му предстои много работа, която би определил като обща, и се обърна към председателите на ВКС, ВАС, прокуратурата и следователите. Като основен приоритет посочи препоръките в доклада от Брюксел по правосъдие и вътрешен ред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase