Веселин Георгиев. Снимка: архив Булфото

Софийският градски съд наложи запор върху имущество на стойност 4 100 000 лева, собственост на бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев, станал известен като “Братко“, и съпругата му. Запорът е наложен по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, съобщиха от комисията.

Още по темата

Георгиев е подсъдим за това, че в качеството си на началник на пътния фонд е нарушил Закона за обществените поръчки, като е сключвал договори с фирмите на двамата си братя. Оттам дойде и прякорът му Батко, а случаят стана известен като аферата “Батко и Братко“.

Запорираното в полза на държавата имущество е на стойност над 4 100 000 лв. и включва недвижими имоти, акции, облигации, дружествени дялове и банкови сметки.

Част от недвижимото имущество, апартамент от 107.13 кв. м и гараж с площ 21.12 кв.м, се намира в район Лозенец, гр. София.

Останалите имоти са в община Нова Загора, област Сливен. Те са 108, като един от тях е изцяло собственост на Нина Георгиева. При другите тя притежава по 1/2 или 1/3. Голяма част от имотите са ниви, а останалите са лозя и овощни градини.

Съдът е наложил запор и върху акции, облигации и дружествени дялове, собственост на двамата съпрузи, на обща стойност близо 300 000 лева.

Делото за аферата “Батко и Братко“ започна през 2008 година и е сменило няколко различни съдии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase