Бойко Найденов. Снимка: архив Булфото

За около година има само 160 дела за корупция, съобщи Бойко Найденов, шеф на Националната следствена служба и изпълняващ длъжността главен прокурор.

Той уточни, че девет от тях са срещу политици и едва две – срещу митничари. Найденов беше категоричен, че има дефицит на такива дела. Той заговори и за корупцията в лекарската практика. Найденов даде пример със свои близки, които след като не дали пари на ръка, се стигнало до фатален край.

Шефът на НСлС се опита да направи отчет на работата си през месеца, в който съчетаваше функциите и на и.д. главен прокурор. Найденов обърна внимание, че този период е бил белязан от скандали и даде пример с проблемите около избор на членове на КС и спирането на делото “САПАРД“ срещу Марио Николов за злоупотреби с еврофондове.

Той обясни, че се е опитал да направи преглед на работата на прокуратурата една година назад. По негови думи има липса на разследвания по една болезнена тема, каквато е корупцията, както и липсата на работа в една също особено болезнено тема – кражбите.

След проверка установихме 400 000 спрени дела за кражби срещу неизвестен извършител, съобщи Найденов. Той заяви, че това ще остане негов приоритет, докато е на поста. По негови данни повече от половината пострадали не заявяват кражбите, защото не вярват, че ще бъде разкрито престъплението.

Найденов посочи като пример себе си, защото след като била задигната GPS системата от колата му, той също не подал сигнал.

Друга идея на Найденов е да се работи повече срещу полицейското насилие. Заради пет милиона лева, които прокуратурата дължи по закона за отговорността на държавата на лица, пострадали от разследвания, коледни бонуси обвинителите няма да получат, каза Найденов.

За една година пет пъти са нараснали осъжданията срещу прокуратурата. Не може с лека ръка да се арестува, ако няма доказателства, коментира Найденов.

Прокуратурата все още чака документите по делото "Чакъра", съобщи Найденов. Държавата беше осъдена в Страсбург за отнемане правото на живот на Тодор Димов Тодоров-Чакъра , който беше убит при спецакция за задържането му, ръководена от тогавашния главен секретар и настоящ премиер Бойко Борисов.

Найденов обясни, че продължава разследването по случая “Венета Марковска“. Президентът Росен Плевнелиев спря клетвата й за член на КС, след като получи писмо от прокуратурата. По-късно обвинението съобщи, че има образувано досъдебно производство за търговия с влияние, в което е замесено името й. Найденов днес коментира, че разследването е било много забавено, но през последните седмици работата по случая е била ускорена.

Проверката срещу Галя Гугушева, която оттегли кандидатурата си за конституционен съдия, също все още не е приключила. Гугушева е в отпуск до края на януари, посочи Бойко Найденов.

Без ясен отговор остана въпросът дали, ако в четвъртък няма избран главен прокурор, при следващите номинации Бойко Найденов ще е сред тях.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe