Гугушева беше издигната за член на КС от СДС. Снимка: СДС

На 14 януари ще стане ясно становището на Етичната комисия към Висшия съдебен съвет по проверката на прокурора и неуспешен кандидат на КС Галя Гугушева.

След издигането на кандидатурата й за член на Конституционния съд срещу Галя Гугушева постъпиха три сигнала, като най-сериозният е от адвокат Петър Ванев от Пловдив, който е за съмнения за пране на пари от фирми, свързани със семейството й.

Още по темата

Етичната комисия трябваше днес да реши дали да образува дисциплинарно производства срещу нея в качеството й на зам.-шеф на Апелативната специализирана прокуратура. Миналата сряда тя беше изслушана от висшите магистрати.

Председателят на етичната комисия Ясен Тодоров допълни, че ще се проверява по-подробно кръгът от фирми и участието на близки на Гугушева в тях. Ще се иска информация и от ДАНС.

Аз мисля, че има някои неща, които са доста спорни, и съмнения, които не мога да си изясня, посочи Тодоров.

Днес той обясни, че няма да бъде чакана данъчната проверка, която НАП прави, тъй като тя отнемала много време. Ще се изясняват обаче детайли около кръга от фирми, свързани с близките на Галя Гугушева.

Етичната комисия излезе със становище за тримата кандидати за главен прокурор, които трябва да бъдат гласувани в четвъртък. Борислав Сарафов, Сотир Цацаров и Галина Тонева са с безупречни нравствени качества, смята комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase