Снимка: архив, Булфото
fallback

Българският хелзинкски комитет завежда в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург трето, поредно дело за дете, загинало в социален дом, съобщиха от правозащитната организация.

Делото е за живота в лишения и смъртта поради немарливост на 14-годишния Борис от благоевградското село Петрово през 2006 г.

Борис умира от дизентерия - зараза, обусловена от лоша хигиена. В същия дом избухват няколко епидемии от дизентерия и са заразени и умират и други деца. Преди да бъде заведен в болницата, където умира, Борис е държан 8 дни в дома, без диагноза и съответно лечение.

Борис е изоставен и институционализиран от 18-ия си ден. Той страда от патологично недохранване от третата си година. Тази му болест се задълбочава през годините. Нищо не е правено, за да бъде лекувана тя. Когато умира на 14 г. възраст, той тежи 8 кг, обясняват от БХК.

Борис е лишен от рехабилитация до 12-та си година. Дотогава той „постоянно лежи в кошче”. Вследствие само две години рехабилитация, преди да умре, той вече ходи с патерици, обува се и се храни сам, общува и сътрудничи.    

Разследването за смъртта му приключва с оправдаването й. Прокуратурата приема, че тя е естествена заради заболяването му – Синдром на Даун, което снижило имунитета му. Прокуратурата не споменава болестното недохранване на Борис, с давност 11 години, което също е от естество да отслаби организма му, но, за разлика от синдрома на Даун, не е случайно явление, а резултат от третирането му в институцията, възмущават се правозащитниците.

Според тях прокуратурата игнорира епидемиите от дизентерия в дома и санкциите, наложени от РИОКОЗ заради тях.

БХК твърди, че на детето са нарушени правата му на живот, на свобода от нечовешко и унизително отнасяне и на свобода от дискриминация.

Предишните две подобни дела на БХК са за Анета и Николина от дома в Стража. Анета умира на 15 г. през 2006 г. от перфорация на стомаха, като в болницата изваждат от нея 25 стелки за обувки, 8 парцала, 3 дунапренени гъби, 6 чорапа, 3 парчета хартия и 3 камъка с големина 3-4 см при операция, която не успява да я спаси. Николина умира на 19 години от недохранване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 11 години

Нали "УЖ"има Бг-Съд....?За чий к.р , е ......?

22

:( не е било истина!

преди 11 години

Невярващи,отворете сайта на БХК и вижте други истории за изтерзани дечица със снимки по време и след пребиваването си в подобен "дом" . Разликата е огромна. Много ви се иска това де не е истина ,но е. Съгласна съм България да бъде злепоставена,ако това доведе до промяна и всеки си плати за стореното.НЕ Е НОРМАЛНО ДЕЦА,КОЛКОТО И ТЕЖКА ДА Е БОЛЕСТТА ИМ, ДА СА КАТО СКЕЛЕТИ - ТОВА Е НЕЧОВЕШКО. Нали помните МОГИЛИНО - промяната беше покъртителна след кампанията и извеждането им от там.

21

ХипХопФен

преди 11 години

Вие добре ли сте бре, ***!? 189 см мъж съм на 32 години с 3 деца вкъщи и ми се дорева, докато четях горното...ама като скролнах на комантарите ме изби набесен яд. Не мое ми побере кратуната как може да пишете подобни коментари бре плиткоумни, некадърни и нескопосани песове, ***. И вие същите после искате - заплати, нма някой да му пука за вас, да сте осигурени!? Не заслужавате да живеете, па камо ли да имате каквито и да било права - ***! С какво някому са виновни децата бре ***?

fallback