Снимка: архив Булфото

Нови 15 свидетели ще бъдат призовани по делото срещу имамите в Пазарджик, което се гледа в Окръжния съд в града.

Съдия Ивета Парпулова уважи молбата на прокурора за нови девет свидетели и молбата на защитата за още шестима.

Следващите заседания на съда ще бъдат на 17 и 19 декември, когато ще започне изслушването на вещите лица.

Разпитът на новите свидетели е насрочен за 20 и 21 декември. На днешното заседание бяха разпитани трима свидетели с тайна самоличност.

По делото в Пазарджик подсъдими са 12 мъже и една жена. Те са обвинени в проповядване на антидемократична идеология и участие в нерегистрираната в България организация "Ал Уакф ал ислями". Срещу трима от тях има и обвинения за насаждане на омраза на религиозна основа.

Таен свидетел под номер 005 днес заяви в показанията си, че е чул в джамията на ромската махала в Пазарджик призиви за смърт на християни и рязане на глави, предаде bTV.

„Християните трябва да бъдат избити”, „жените и децата им да останат за нас”, „богатствата им също да останат за нас”, „поклон през тези, които режат глави и залагат бомби” – това са цитати от показанията на разпитания в сряда свидетел.

Той твърди, че тези принципи са проповядвани от един от подсъдимите по делото – Ахмед Ахмед. Разказал още, че е чувал и призиви към омраза за всички, различни от мюсюлманите. Ахмед обаче казва, че твърденията са клевета и знае кой е тайният свидетел.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase