Деветашката пещера. Снимка: архив Булфото
fallback

Провеждането на снимките на холивудската продукция ”Непобедимите 2” в Деветашката пещера е било незаконно, реши Върховният административен съд, информират от ”Зелени Балкани”.

ВАС отхвърли окончателно жалбата на РИОСВ Плевен и „Ню Бояна Вибурно” ЕООД против решението на Административен съд-Плевен от 22.02.2012 г., с което падна акта, разрешаващ снимките.

Тогава магистратите постановиха, че РИОСВ Плевен е съгласувал снимките в противоречие със законодателството и че филмовата компания неправомерно е получила разрешението за снимки в пещерата.

РИОСВ Плевен и „Ню Бояна Вибурно” ЕООД обжалваха решението на Плевенския административен съд с аргументите, че ”Зелени Балкани” нямат правен интерес, че жалбата не е заведена в срок и че действието на снимките е приключило, което според тях е основание за отмяна на решението на съда.

С настоящото си решение Върховният административен съд, отхвърли изцяло аргументите на жалбоподателите на РИОСВ Плевен и „Ню Бояна Вибурно” ЕООД.

Последна инстанция потвърди, че провеждането на снимките в пещерата е било незаконно и в нарушение на Закона за защитените територии и Заповедта за обявяване.

Магистратите считат, че ”Зелени Балкани” има правен интерес и пълно право, произтичащо от националното и международно законодателство за заведеното дело.

ВАС реши още, че дейността по снимките е имала въздействие върху прилепите и становищата на неправителствените организации и експерти от Центъра за изследване и защита на прилепите към БАН са били обективни.

Делото срещу решението на РИОСВ е заведена в срок, решиха още магистратите.

След снимките на ”Непобедимите 2” ритъмът на живот на прилепите, които обитават пещерата беше сериозно нарушен. Природозащитници алармираха, че са нанесени сериозни щети на пещерата и обитателите й.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

БЪЛГАРИН

преди 10 години

АЗ САМО ПИТАМ ТОВА В ГЕРМАНИЯ ИЛИ ФРАНЦИЯ И ЛИ ШВЕЙЦАРИЯ ЩЕШЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СТАНЕ МЕНЕ МЕ Е ЯД ЧЕ НИ ИЗКАРАХА АЛБАНЦИ

25

БЪЛГАРИН

преди 10 години

АБЕ ИСТИНА ТИ ДА НЕ БИ ДА ЗНАЕЩ КОЛКО ПАРИ СА ОСТАВИЛИ А ДА НЕ СИ ИМ СЧЕТОВОДИТЕЛ

24

БЪЛГАРИН

преди 10 години

Здравейте в момента 01,12,2013 21:20гледам непобедимите 2възмутен сам от:сюжета уЖ е в албаниято си тяхна работа1- в бара един в лошата страна стана и каза нещо на български2- Маги - героинята каза че езика е смес от руски и български3- в църквата пак говорят на българскиВЪМУТЕН СЪМЗНАЧИ В БАНДИТСКАТА АЛБАНИЯ ГОВОРЯТ НА БЪЛГАРСКИ ТАКА ЛИИЛИ В БОЯНА КАТО ДОЙДАТ АМЕРИКАНЦИ ВИЕ СЕ РАДВАТЕ ЧЕ СА ДОШЛИ ДА ПОХАРЧАТ НЯКОЙ ДОЛАР АЗ НЕ ГИ ИСКАМ ТЕЯ ДОЛАРИ ЩОТО КАТО ИДА В АНГЛОГОВОРЯЩА СТРАНА ПЪК И В ДРУГА ТЕ КАТ ЧУЯТ МОЯ РЕЧ ЩЕ МЕ СМЕТНАТ ЗА АЛБАНЕЦ А ТОВА Е ОБИДНО ЗА МЕН

fallback