Снимка: БТА

Нужно е разследване на сигналите срещу избраната за конституционен съдия Венета Марковска. Това каза в Пловдив посланикът на Великобритания у нас Джонатан Алън.

Според него е „срам, че след толкова добра прозрачност при избора на членовете на ВСС се стигна до сериозни проблеми при избора на конституционни съдии".

По думите му раследването е необходимо не само заради чужденците, но и за българските граждани, които трябва да имат доверие в собствената си съдебна система.

Не искам да коментирам, нито зная дали е виновна, или не, коментира Алън.

Той допълни, че проблеми в съдебната система у нас все още има, но вече се върви по правилния път и има напредък. По думите му трябва да се увеличи скоростта, с която се върви по пътя на този напредък.

Още по темата
В Пловдив Алън присъства на възпоменателна церемония за загинали за родината британски граждани по време на Първата световна война.

Припомняме, че скандалът тръгна след избирането на Венета Марковска за конституционен съдия въпреки постъпилия сигнал срещу нея за търговия с влияние и конфликт на интереси. Независимо от това тя беше подкрепена от всички партии в парламента без „Синята коалиция“.

След като ЕК заплаши с междинен мониторингов доклад, Марковска сама поиска за бъде изслушана в правната комисия и опита да изчисти имиджа си, като отхвърли всички твърдения в „доноса“.

Новите конституционни съдии трябва да положат клетва в четвъртък, но стана ясно, че Марковска е решила да отложи клетвата си и е сезирала прокуратурата, за да бъдат проверени сигналите за търговия с влияние и конфликт на интереси срещу нея.

Преди два дни премиерът Бойко Борисов помоли Марковска да се оттегли, тъй като по случая се е създал "огромен шум".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase