Мястото на трагедията. Снимка: Булфото

И Варненският апелативен съд оправда седемте обвиняеми по делото за козирката убиец, съобщиха от институцията.

Така и втората инстанция потвърди,че няма виновни за смъртта на 22-годишната Гергана, която на 2 януари 2008 година загина под срутената козирка в центъра на Варна.

Пред апелативните магистрати почернените родители на нелепо загиналото момиче поискаха ефективни присъди за обвиняемите, а прокуратурата  - да бъдат отменени оправдателните присъди за 6 от обвиняемите и те да бъдат признати за виновни и наказани.

Пред съда бяха изправени арх. Васка Рачева - главен проектант на проекта за промяна на предназначението на обекта от магазин в банков офис, арх. Владимир Рачев - проектантът, изготвил техническата документация на обекта, Кирил Видолов - проектант по част „Конструкции” на Технически инвестиционен проект, Живко Николов - осъществил техническия контрол по част „Конструкции”, арх. Наска Люцканова - участъков архитект при район „Одесос”, Станка Калчева - управител на „Гарант Консулт”, изготвил и осъществил строителния надзор, Паско Ташков - инженер конструктор към „Гарант Консулт” и консултант на строителния надзор.

След дълго разследване по случая срещу седмината бяха повдигнати обвинения за „немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, довело до срутване на козирката и смъртта на момичето“.

Още по темата

Пред втората съдебна инстанция държавното обвинение не протестира единствено оправдателната присъда на арх. Люцканова. Апелативните съдии обаче прецениха, че решението на Варненския окръжен съд от януари тази година, с което всички бяха оправдани, е правилно.

Освен това те припомниха, че още на първото съдебно заседание на 21 октомври 2010 г. Татяна Николчева - управител на „Валда-90” ЕООД, София – подизпълнител на строителния обект, призна вината си за това, че като изпълнител на поставянето на фасадната облицовка на козирката, без да има проектна документация, както и техническа спецификация за носимоспособност на строителната конструкция на козирката, я натоварила с конструктивни елементи, които са намалили носимоспособността на съоръжението.

Николчева постигна споразумение с прокуратурата и на практика не само носи вината, но вече търпи условната си присъда.

Последната дума по делото ще има Върховния касационен съд.

Dnes.bg припомня, че на 2 януари 2008 година, след двудневна снежна виелица, от височина близо 3,20 метра се срути стоманобетонната козирка над банковия офис на Райфайзенбанк и на Първа инвестиционна банка.

Чак два дни по-късно при разчистването на отломките беше открито тялото на премазаното момиче. Експертиза установи, че причина за смъртта й е тежка черепно- мозъчна травма с тежка контузия на мозъчния ствол, множество счупвания на черепа, придружена с многобройни и тежки контузии на белия дроб.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase