Цветан Цветанов и Диана Ковачева на семинар в Правец. Снимка: БТА

Заместник-главният прокурор Галина Тонева допусна възможността прокуратурата да е допуснала грешка по делото срещу Марио Николов и Людмил Стойков, по което двамата бяха оправдани преди дни от Софийския апелативен съд.

Със същата степен на вероятност обаче е възможно според нея оправдателната присъда да е следствие на нови доказателства, които съдът е събрал, каза още Тонева пред журналисти.

Междувременно обаче обвинението е протестирало оправдателната присъда пред Върховния касационен съд. Допълнителното становище към него ще е готово, след като съдът обяви мотивите си, каза Тонева.

До десет дни ще е готов анализ, който прокуратурата прави по другото дело срещу Марио Николов, което беше върнато на прокуратурата за доразследване. Разследващи от ОЛАФ също ще се включат в анализа по това дело.

Вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че "не знаем какво се случва". Не е нормално в една институция доказателства да са приети от една инстанция за достатъчни, а на друга - не, допълни вътрешният министър. 

"Как да обясним на студентите по право коя инстанция е права - първа или втора?", попита Цветанов по време на форум за борба с корупцията. Отговор той получи от председателя на ВКС Лазар Груев с думите: "третата".

Цветанов допълни също, че се чувствал дефицит на справедливост в съдебния процес. И допусна възможността понякога оправдателните присъди да се дължат на слаб професионализъм. Въпреки това министърът отбеляза, че може би част от критиките към съда били необосновани.

Още по темата
Галина Тонева коментира пред журналисти, че България вече е получила положителна отговор от Испания на молбата за правна помощ по случая със заловения с кокаин кораб "Св. Николай".

Направени са постъпки да бъде създаден съвместен екип от разследващи от двете страни да се работи по случая, Само така български прокурор ще могат да разпитат моряците ни, а тези показания да се ползват по разследването, което се води в България. За срокове обаче все още не може да се говори.

Попитана дали ще приеме да се кандидатира за главен прокурор, Тонева заяви, че "все още е рано за това". По време на антикорупционен форум в Правец бившият правосъден министърът на Бавария Манфред Вайс заяви, че проблемите в Румъния са пречка за членството на страната ни в Шенген.

За борбата с корупцията е важна промяна в нагласата на обществото и всички институции, посочи на свой ред правосъдният министър Диана Ковачева, цитирана от БТА. Според нея новият състав на ВСС е поел много сериозни ангажименти за конкретни мерки, а хората сега очаквали да видят обещаното.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase