Румен Пенев Снимка: БТА

Софийският градски съд осъди на три години и шест месеца лишаване от свобода шуменския прокурор Румен Пенев. Той е обвинен, че е поискал 25 000 лева подкуп и взел 21 000 от тях.

Прокуратурата твърди, че колегата им искал парите, за да упражни натиск върху друг прокурор - Янко Железов, който гледал преписка срещу Найден Николов. Подкупа прокурорът поискал от самия Николов.

След като чу, че е осъден, Пенев отказа да говори с медиите, каза само, че е естествено, че ще обжалва. Попитан дали е бягал между коли и е взел пари, Пенев отговори: "Това никой не го твърди."

Според свидетели Румен Пенев е паркирал автомобил "БМВ" с русенска регистрация на централния булевард "Славянски" в Шумен, до регионалната библиотека. След около 10 минути се върнал до колата. Тогава полицаи се опитали да го задържат, но той побягнал. След кратко преследване по централната улица на Шумен органите на реда успели да го арестуват.

Още по темата
Прокурорът по делото Иван Аврамов каза, че такива действия ерозирали доверието на обикновените хора в правосъдната система. Така се оставало с впечатлението, че всички съдии са подкупни, че всички прокурори са подкупни. Няма такова нещо, категоричен е Аврамов. По думите му тази присъда, ако издържи на по-горна инстанция, ще бъде един урок за всички, които се поддават на съблазън.

"Живеем в общество на пазарно стопанство. Ако имаш много пари, излез на улицата, регистрирай едно търговско дружество, намери си търговска ниша. След като си облякъл тази тога, нямаш право да ставаш бакалин и да се пазариш", коментира Аврамов. Той намира присъдата за адекватна.

Според съда категорично от доказателствата ставало ясно, че Пенев е поискал и получил пари. А доказателствата, разпитите на свидетели и специални разузнавателни средства сочат, че магистратът е давал гаранции за "услугата" и казал, че "ще се оправи" с колегата си Железов.

Само ефективна присъда е адекватна на високата степен на обществена опасност на деянието, смята съдът, съобщава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase