Мъжът е карал с превишена скорост. Снимка: архив Булфото

Две години и половина затвор получи  32-годишния Бюлент Н., който миналата година на пешеходна пътека в Русе блъсна и отне живота на 12-годишната Ники. Инцидентът стана на навръх Коледа – 25 декември. Магистратите от Русенския окръжен съд решиха да лишат мъжа  от правото да шофира за период от 5 години.

Бюлент е карал със 70,8 километра в час при позволени 40 км/ч, когато е блъснал детето, показва обвинителният акт. Ники е получила тежка  черепно-мозъчна травма, а 4 дни по-късно - на 29 декември, е починала в болницата.

Шофьорът не е обърнал внимание на общо шест пътни знака, които обозначават, предупреждават и забраняват. От направената експертиза става ясно, че той изобщо не е натиснал спирачките, движейки се в най-лявата лента, докато останалите автомобили спрели пред пешеходната пътека, заяви прокурорът Стилиян Грозев.

32-годишният мъж има общо 18 нарушения на Закона за движение по пътищата в периода от 2001 г. до 2011 г. Седем от тях е извършил от 2001 г. до 2004 година, когато е бил още неправоспособен да управлява МПС.

Майката на Ники – Пламена Борисова, заяви след произнасянето на присъдата, че това е най-високото наказание, дадена за убийство на пешеходец на пътя, давана досега. Въпреки това обаче тя обмисля да се консултира с адвоката си дали да обжалва.

На заседанието в съдебната зала присъстваха и родители на деца, загинали на пешеходни пътеки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase