Гриша Ганчев без повдигнати обвинения. Снимка: архив, Булфото

Бизнесменът Гриша Ганчев не е разпитван и срещу него няма да бъдат повдигани обвинения на този етап.

Според прокуратурата нямало данни за съпричастност към престъпленията, извършени от останалите.

Това каза на пресконференция по аферата "Захар" говорителят на Специализираната прокуратура Пламен Марков.

Той добави, че не знае защо тази сутрин Ганчев е бил в сградата на ГДБОП.

Вече стана ясно, че на шестимата задържани, сред които и на сина на Ганчев - Данаил, са с повдигнати обвинения за организирана престъпна група и за данъчни престъпления.

Милко Талев е бил организаторът на схемата, по която е осъществявана престъпната дейност.

Неговата задача била да координира доставките от заводите в Бургас и Девня и транспортните средства. Талев
избирал фирми, които били съгласни да превозват захарта, без тя да се фактурира.

Той влизал в контакт с купувачите, които превеждали парите по сметка на дружество, контролирано от Милко Талев. В схемата били замесени множество търговски дружества, но основно място имат три – и трите контролирани от Талев.

Още по темата

След това служител на банката, който следи непрекъснато движението по тази сметка, уведомява Талев в момента, в който по нея има постъпления. След това Талев или племенникът му теглят парите и ги носят на ръка в "Литекс комерс".

При 10-12 доставки на месец са фактурирали една-две. За останалите се изготвяли фалшиви фактури на кухи дружества. Така от една страна не се плаща ДДС, а от друга страна сделките не се осчетоводяват и не се отразяват в крайния баланс на дружеството.

Освен Талев с повдигнати обвинения за участие в групата и за данъчни престъпления са и тримата изпълнителни директори на "Литекс комерс" – Данаил Ганчев, Камелия Мирчева и Милко Димитров.

В групата са участвали Ивайло Талев – племенник на Милко Талев, и Тодор Симеонов – управител на едно от включените в престъпната схема търговски дружества. Те били помагачи.

По първоначални данни само за два месеца – февруари и март, чрез укриване на доходи групата е нанесла щети на държавния бюджет за 200 000 лева.

Проверката за април все още не е приключила и сумата, изчислена до момента като щета, можела да се увеличи, посочиха от прокуратурата.

Все още не било ясно дали Гриша Ганчев е знаел за нарушенията, в които са обвинени синът му и останалите петима служители на "Литекс комерс".

По-рано днес бизнесменът Гриша Ганчев беше разпитан в Главна дирекция за борба с организираната престъпност, където остана десетина минути, но след това запази мълчание. Преди това обаче той отхвърли всички обвинения срещу него и ги определи като "разни спекулации – кьорфишеци".

Според него зад данъчните измами в бизнеса със захар стояли "разни пловдивски, софийски и карнобатски фирми".

Радиоактивна захар от Чернобил не е била внасяна, а участниците в организираната престъпна група за източване на ДДС са имали само намерение за подобен внос, съобщиха от още специализираната прокуратура. Информацията за това била прихваната със СРС-та.

Групата е имала намерения за закупуване на 25 тона захар от Чернобил със завишено съдържание на тежки метали, която ако била с ниско качество, щяла да бъде предадена за производство на натурални сокове.

Вчера служители на Националната агенция за приходите и Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" проведоха акция "Захар" с цел залавяне на организираната група, ощетила държавата чрез източване на ДДС в захарния сектор.

И шестимата, замесени в захарната афера, са задържани за 72 часа. Очаква се прокуратурата да поиска постоянното им задържане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase