Снимка: Булфото
Шофьор, причинил по непредпазливост смърт заради нарушаване на правилата за движение, няма да има право на съдебно споразумение. Това решиха депутатите на днешното заседание на Народното събрание.
 
Тази промяна е записана в заключителните разпоредби на Наказателния кодекс.
 
Народните представители гласуваха на първо четене за подобно престъпление провинилият се водач да бъде лишен от свобода от 3 до 10 години. Предложението беше на депутата от ГЕРБ Анастас Анастасов.
 
Промяната в Наказателния кодекс е наложена заради тревожно зачестилия се брой на убитите на пешеходна пътека.
 
Предвижда се да има повишаване и на наказателната отговорност при пътнотранспортно произшествие, което е причинено от неправоспособен водач. 
 
"Липсата на свидетелство за правоуправление на МПС и управлението му без необходимата подготовка и квалификация са една от основните причини за тежки инциденти в страната през последните години. Добавянето им като квалифициращо обстоятелство ще има основен превантивен ефект върху всички граждани", заяви Анастас Анастасов.
 
Минимум една година да лежи в затвора шофьор, причинил заради употреба на алкохол или на наркотици тежка телесна или средна повреда на повече от един човек, пък предвиждат текстове.
 
В особено тежки случаи - смърт, наказанието е лишаване от свобода за най-малко две години. Досега в НК долен праг не беше регламентиран.
 
Предлага се и промяна за мярката за процесуална принуда "забрана за напускане на пределите на страната", като се предвижда прокурорът да може да я налага, освен за тежко умишлено престъпление, и за друго деяние, причинило смърт.
 
Депутатите отхвърлиха на първо четене промените в НК, предложени от левия депутат Михаил Миков, който предлагаше разширяване на кръга от престъпления, за които се налага конфискация на имуществото или на част от него.
 
Сред новите състави трябваше да бъде трафикът на хора, организиране, ръководене и участие в организирана престъпна група. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase