Обвиняемите Живко Желев и Данаил Георгиев. Снимка: архив, Булфото
fallback

Окръжният съд в Хасково призна за виновни Данаил Георгиев и Живко Желев, обвиняеми по делото за зверската катастрофа в Симеоновград, в която загинаха шестима младежи навръх Великден миналата година.

Данаил Георгиев, шофьорът на колата-убиец, получи 12 години лишаване от свобода при първоначален общ режим в затворническо общежитие от отворен тип. Съдът го лиши и от правото да шофира в продължение на 15 години.

Братовчед му Живко Желев получи присъда от 10 години лишаване от свобода и 13 години без право да застава зад волана.

Почернените родители, както и адвокатите на осъдените, бяха категорични, че ще обжалват присъдата пред Пловдивския апелативен съд.

Dnes.bg припомня, че трагичният инцидент стана минути преди полунощ на 23 април миналата година. Тогава шестимата загинали младежи заедно с още двама техни приятели тръгнали към църквата.

Oще по темата

Миг след като стъпили на тротоара, върху тях връхлетял лек автомобил Опел Вектра, шофиран от 23-годишният Данаил Георгиев.

Според обвинителния акт на прокурора Живко Желев в пияно състояние (1,07 промила алкохол в кръвта) е преотстъпил управлението на автомобила си на водача Данаил Георгиев, който също в пияно състояние (1,30 промила алкохол в кръвта) и с неразрешена скорост от 133,6 км/ч връхлетял върху движещи се по тротоара младежи и причинил по непредпазливост смъртта на шестима от тях, както и средни телесни повреди на други двама.

Случаят бе определен като особено тежък, а повдигнатото обвинение и за двамата предвиждаше наказание от 5 до 15 години лишаване от свобода.

Обвинението срещу Данаил и Живко бе повдигнато 8 месеца след катастрофата, а делото започна през декември миналата година.

Адвокатите на Данаил и Живко ще продължат да отстояват тезата си, че алкохолните проби на двамата обвиняеми не са взети и съхранявани по надлежния ред. Те ще искат и допълнителна експертиза на колата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

81

s-klasata

преди 12 години

MALKO E!!!

80

Конти Монти

преди 12 години

Мноо си *** уе, къде има в България уранови мини, че да пращаш затворници там, приказватееееее само

79

Анонимен

преди 12 години

На българина все някой друг му е крив - пътят бил лош, абе каъто е лош къде са тръгнали. Кьорави ли са да вървят пеш, като злополучните деца на тротоара?

fallback