Убитата Яна Кръстева. Снимка: Facebook

Николай Русинов-Чеци, който беше задържан за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина, лъже през цялото време. Това смята бащата на убитата Явор Кръстев. Той призова Чеци да проговори и да каже кои са му съучастниците.

Чеци бе задържан в края на миналата седмица и бе обвинен, че в съучастие, че е убил по особено мъчителен начин и с особена жестокост Яна.

Основанията за повдигнатото му обвинение са резултатите на ДНК експертизата, изготвена в Австрия.

Според заключението й част от намерените биологични находки са от него, а друга част са от две неустановени лица.

Въпреки че четири месеца в ареста прекара и Пламен Трифонов, впоследствие се оказа, че срещу него няма доказателства за съпричастност към смъртта на момичето.

"Тази кръстословица, този ребус е доста заплетен. Сега се появиха два носи косъма, дето не се знае чии са. Те ще се разберат, няма къде да идат. Но ако пуснат Чеци под гаранция, той може да избяга на някъде. Другото, което е, те сега трябва да го наковат, докато е горещо желязото", заяви Явор Кръстев пред bTV.

По думите му Русинов трябва да каже кои са другите двама, "за да му стане по-леко".

"Аз затова тук го призовавам да помисли трезво. Аз това от край време го казвам, че не може да бъде един човек. За да бъде той, трябва първо да я убие и след това да се гаври с нея. Ако е, както казва Чеци, доброволен секс, защо после я намират обезобразена, смачкана цялата? Яна си беше слабичка, но беше жилава и никога няма да се даде на един човек да бъде убита", твърди бащата.

Според него Чеци познава момичето още преди фаталната вечер, а заминаването му в чужбина било умишлено бягство. След убийството на Яна Русинов избяга в Турция и след като беше обявен за национално издирване, се върна в България и сам се предаде на полицията.

Бащата на Яна определи Чеци като конфликтна личност, особено след като се напие.

Още по темата

"Разбрах миналата година на морето е имало някакво сбиване, казаха ми го момчета, дето са били там, сбиване между компании. Той е конфликтна личност, особено като пие, табиетът му е такъв. Има хора, които играят, пеят, други стават конфликтни. Той парадира с приятели, познати там разни по висшите етажи на властта, правораздавателните органи, с това парадира", категоричен бе Кръстев.

Според него задържаният вече Пламен Трифонов трябва да бъде привлечен поне като свидетел по процеса, защото е бил там.

"Нас пределно ни е ясно, че ние детето няма да върнем, но искаме да възтържествува една истина. Искаме да знаем и убиецът да отиде в затвора, макар един ли е, двама ли са трима ли са...", каза още бащата на Яна.

Адвокатът на Николай Русинов – Ивайло Найденов, обаче е категоричен, че няма основание да се смята, че Чеци е извършител на убийството. Според него обвиняемият не му е казал нищо различно от заявеното в досъдебното производство. Още при първото задържане Чеци призна, че е имал доброволен сексуален контакт с Яна.

"Нямаме основание да приемаме, че Николай Русинов е виновен. Нормално е космите, намерени по тялото на Яна, да останат след половия акт", коментира защитникът. Найденов все пак определи като морално укоримо това, че Русинов е оставил момичето в парка рано сутринта, но по думите му "това не го прави извършител на убийството".

Той обясни, че клиентът му никога не е отричал, че познава Яна. Излизането на Русинов от страната пък било по работа в Турция и Румъния, обясни Найденов.

Той допълни, че експертиза от детектор на лъжата не може да бъде доказателство по делото, според българското законодателство и затова обвиняемият не се е подложил на нея.

По повод появилата се информация, че Чеци има връзки в прокуратурата и ще отърве присъдата за убийството на Яна, адвокатът му бе категоричен, че това са слухове, които според него много често се появяват, когато куцат доказателствата. Целта била да се манипулира общественото мнение.

Трупът на Яна Кръстева бе намерен от случайни минувачи на 10 юли миналата година в Борисовата градина в София. Момичето е било видяно за последно в парка по време на музикалния фестивал София рокс да слуша с приятели гостуващата група Джудас Прийст.

Аутопсията показа, че тя е била удушена и е правила секс преди смъртта си. Още тогава сред заподозрените беше Николай Русинов, по случая бе арестуван и Пламен Трифонов.

След като бяха повдигнати обвинения на Чеци в края на миналата седмица, Софийският градски съд го остави в ареста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase