Кирил Рашков показа среден пръст на излизане от съда. Снимка: Dnes.bg

Присъда от 1 година и два месеца затвор и обществено порицание постанови Районният съд в Асеновград за Кирил Рашков, по-известен като Цар Киро.

Още по темата

Наказанието е заради показване на среден пръст към жителите на Катуница при излизане от съдебната палата в края на миналата година.

Понеже престъплението е извършено преди да влезе в сила предишната присъда на Рашков от 3 години и половина затвор за отправените заплахи за убийство към роднините на убития Ангел от Катуница, наказанието се кумулира и така Рашков ще бъде единствено порицан публично.

"Това е едно престъпление с висока степен на обществена опасност, защото то е извършено в сградата на Районен съд, като Рашков е целял да покаже, че законът не важи за него", заяви прокурорът по делото Илко Сивкин.

Адвокатът на Рашков не оправдава клиента си за постъпката, но е на мнение, че има мотив, за да покаже жеста.

“Мотивът е, че е бил провокиран от хората, които бяха тука. Викаха „у-у, убиец” и тогава се обръща и върши това, което е извършил”, каза адвокат Даниел Ангелов.

“Никой от нас не е викал убиец и не го е провокирал”, заяви Стоян Тютюнаров, който е жител на Катуница и присъства в залата при прочитането на присъдата.

Според него Рашков е показал средния пръст на целия български народ, не само на Катуница.

Заради влязлата в сила присъда от 3 години и половина затвор за заплахите за убийство Кирил Рашков ще изтърпи само обществено порицание за неприличния жест.

“Общественото порицание се изпълнява чрез обявяването му от кмета на село Катуница на видно място в сградата на кметството, за да може обществеността да се запознае, че това лице е наказано с “обществено порицание”, обясни прокурор Сивкин.

Присъдата подлежи на обжалване в срок от 15 дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase