Снимка: архив, Булфото

Прокуратурата е прекратила досъдебното производство срещу  министъра на финансите Симеон Дянков за разгласяване на държавна тайна. Това съобщи пред журналисти Маргарита Немска от Софийската градска прокуратура.

Производството, което се водеше срещу неизвестен извършител, е прекратено преди около месец поради липса на извършено престъпление. Дянков беше разпитван като свидетел.

"Не е имало повдигнато обвинение. Делото се води срещу неизвестен извършител. Не са събрани достатъчно доказателства, че е извършено престъпление", обясни Немска.

Още по темата

Проверката в Софийската градска прокуратура беше образувана през 2010 година, след като  на 30 октомври 2009 г. финансовият министър Симеон Дянков от парламентарната трибуна изнесе данни от секретен договор между правителството на Сергей Станишев и БНБ.

Това е споразумението, с което пари от фискалния резерв бяха налети в българска частна банка. Целта му била стабилизация на банковата система.

Тогава Дянков обяви, че договорът е декласифициран и не представлява държавна тайна. Въпреки това малко по-късно същият договор се появи в секретното деловодство на парламента.

След това депутати от Коалиция за България сезираха прокуратурата за изнасяне на класифицирана информация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase