Съдът не намери доказателства срещу Юлиян Ковачки. Снимка: БТА
fallback

И последният от тримата задържани за палежите в София беше освободен от ареста. Софийският апелативен съд пусна Юлиян Ковачки поради липса на доказателства.  

Той бе задържан на 15 декември и обвинен за 12 палежа в кварталите "Младост" и "Хаджи Димитър". Ковачки е заподозрян и за запалването на кола на районния инспектор на кв. "Младост" 2.

След ареста му той беше подложен на детектор на лъжата, на който се провали.

Според магистратите това, че Ковачки е бил там по време на палежите, не значи, че ги е извършил. Има и разминаване в това с какви дрехи е бил облечен, когато е бил на местопрестъплението.

Според свидетелски показания извършителят е бил облечен в бели дрехи, а тогава Ковачки е бил облечен със сиво яке, а според полицаите – с черно.

Относно детектора на лъжата, на който Ковачки беше подложен, съдът обясни, че според закона това не е доказателство.

А от профила, който е създаден на извършителя на престъплението, той е сериен подпалвач, а според психиатричната експертиза на Ковачки той не бил склонен към това.

По дрехите на обвиняемия липсват и следи от запалими вещества, отчетоха магистратите.

Ковачки е криминално проявен, бил е задържан за кражби и хулиганство, за шофиране след употреба на алкохол, осъждан.

На 18 декември Софийски градски съд го остави в ареста. Тогава магистратите прецениха, че има достатъчно доказателства за авторство на престъпленията му, има опасност той да се укрие, а и може да извърши друго престъпление, поради факта, че е осъждан за предишни престъпления.

Oще по темата

"Това, че съм бил очевидец на пожарите, не означава, че съм аз“, заяви тогава Ковачки пред съда.

Днес обаче Софийският апелативен съд измени мярката на Юлиян с най-леката "подписка".

В края на миналата седмица Софийският градски съд пусна от ареста и 33-годишния Владислав Николов -Куката и му наложи най-леката мярка за неотклонение – "подписка".  Той беше задържан за палеж на коли в столичния квартал "Западен парк". 

Преди това пък съдът пусна под парична гаранция и още един от сочените за подпалвачи - 27-годишния Радослав Стоянов, който бе задържан за палеж на лек автомобил в столичния кв. "Захарна фабрика".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

88

Гражданин

преди 12 години

Съзнателно момче е този Юлиян: пали колите, звъни на тел.112 и се втурва да гаси! Отчитайки този факт, съдията от САС с непосочено име от журналистите (грешка, съдиите са най-достойното племе и цвета на нацията, с доверие малко по-високо само от това на депутатите) , го оправдава по буренясалото вече в устата на съдиите от двата съда обяснение "Липса на всякакви доказателства"! Преди поне беше "липса на убедителни доказателства". Това е да си имат за шеф генерал от войската: казваш си мнението и освобождаваш веднага обвиняемия. Та дори и апелативната прокурка Юлиана Петкова майчински се втурна да го оправдава, макар че нейният върховен шеф не е генерал, а преподавател в ЮФ! А на свобода адаша на Юлиана го чакат тези, на които невининят запали колите.

87

До Габи

преди 12 години

Габи, др.Велчев и др.Цветанов си замълчаха за действията на ихтиманския дует - районната прокурорка и нейния съпруг, та гл.прокурор няма да си замълчи и сега. А и му остава една година до края на мандата!

86

Габи

преди 12 години

"Генералшите" от САС в действие. Кога ще започнат да палят техните коли, та да се види как ще изспринтират тези с черните раса и белите шалчета с наказателни присъди? Сега е лесно: техните коли не ги палят , защото са с пълно какско, пък може и да живеят в частни квартали; да не говорим,че съдии и престъпници по негласно споразумение взаимно се пазят. Мисля, че непосочените от 24 часа трима съдии са раздали поредните новогодишни подаръци. Учудваща е ролята на прокурорката Юлиана Петкова: откога прокурор става защитник на обвиняеми - тази жена да не си е сбъркала професията или следва поведението на съдия Ченалова по делото "Соло", която тръби,че дори едно съмнително доказателство сред голям брой убедителни доказателства да има, и обвиняемият (в случая в двойно убийство) се пуска на свобода? Но Ченалова преди да стане поне известно време е била адвокат. Отговорът на опечалените майки на убитите беше, че 29-и състав на СГС озакони убийствата като достойнство на съдебната власт. Къчовете между СГС и САС станаха достояние на широката публика, но колите ги няма, а тези на съдиите и прокурорите са в 100% наличност... Не съм сигурен дали сега съдия Солакова, снаха на ген. А.Солаков бивш министър на МВР по времето на Тато , сияе. И дали гл.прокурор Б.Велчев е очарован от поведението на прокуроката Ю.Петкова...

fallback