Снимка: архив, Булфото

Задържаният за убийството на 28-годишната Яна Кръстева – Пламен Трифонов, остава в ареста. Софийският градски съд не уважи искането му да излезе на свобода. 

В края на юли Апелативният съд в София постанови, че доказателствата срещу Трифонов са косвени, но поради опасност да се укрие го остави в ареста.

Най-важните улики срещу Трифонов са косми, иззети от трупа на Яна, които по морфологични белези били сходни с неговите. Те бяха изпратени за ДНК експертиза в Австрия, но тя се очаква тя да бъде готова едва след 1-2 месеца.

Яна беше открита мъртва на 10 юли т.г. в Борисовата градина близо до заведението "Маймунарника". Аутопсията показа, че 28-годишното момиче е било удушено.

Първоначално за убийството бяха арестувани двама души, но съдът прецени, че разследващите не разполагат с достатъчно доказателства срещу втория заподозрян - Николай Русинов.

Още по темата

Според адвокатите на Трифонов доказателства сочат, че извършителят на деянието е именно Русинов, който от обвиняем се превърна в свидетел.

Те обясниха, че не може задържането на Трифонов да се позовава на свидетелката Таня Иванова, която е подала сигнал за съмнителен тип, защото тя не е добре психически и настояха да й се направи съдебно-психологическа експертиза.

В съдебната зала Пламен Трифонов заяви, че по време на убийството е бил с майка си и че има алиби.

"Абсолютно съм невинен, бях подлаган на детектори и съм абсолютно невинен", категоричен беше той.

"Не познавам Яна, не познавам и Николай Русинов, невинен съм", заяви след заседанието Трифонов.

Според градските магистрати обаче прокуратурата е представила достатъчно данни, за да се направи обосновано предположение, че Трифонов е убиецът на Яна Кръстева.

"В полицията ми казаха, че съм отгледала убиец", сподели пред журналисти майката на Пламен - Емилия Иванова. 

"Ходехме си по парковете и се прибрахме, когато е станало убийството на това момиче, не сме били тази вечер в Борисовата градина", каза тя. 

Според нея космите по тялото на Яна са нагласени. "Полицията се държа грубо с мен, искаха да ме затворят в някаква стая, за да говоря. Как можа полицията да повярва на психически неуравновесена и да обвинят сина ми. Аз съм непрекъснато с него", обясни тя.

Емилия Иванова беше категорична, че със сина си не познават нито убитото момиче, нито свидетелката Иванова, нито Николай Русинов.

"Синът ми разчита единствено на правосъдието, той и аз знаем, че е невинен. Синът ми седи в ареста без вина виновен", оплака се още майката на Пламен.

Решението на градския съд може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase