Георги Славов. Снимка: Архив, Булфото

Ямболският окръжен съд осъди на 3 години и осем месеца затвор кмета на града Георги Славов.

Освен това магистратите го лишиха от правото да заема длъжността кмет на общината за срок от четири години и  да плати разноските по делото в размер на близо 6000 лева.

Кметът на Ямбол е подсъдим за превишаване на служебните му задължения при изпълнението на обществена поръчка. Според обвинението той е ощетил бюджета на общината с около 2 милиона лева при изграждането на водопровод и канализация в града, като е облагодетелствал местна строителна фирма.

Още по темата

След произнасянето на присъдата Георги Славов заяви, че ще обжалва решението пред Апелативния съд в Бургас.

Прокурорът по делото Димитрина Георгиева пък заяви, че е доволна от осъдителната присъда. Въпреки това тя ще протестира определението, защото според нея магистратите е трябвало да признаят деянието за особено тежък случай.

Георги Славов бе признат за виновен по това обвинение преди година. Тогава друг състав на Ямболския окръжен съд го осъди на 5 години лишаване от свобода, но кметът обжалва и Бургаския апелативен съд върна делото за ново разглеждане.

Мотивите на бургаските магистрати бяха, че са нарушени процесуалните правила, а един от съдиите в ямболския състав е бил предубеден.

Кметът на Ямбол в момента е разследван по още няколко обвинения – за умишлена безстопанственост и присвояване на 10 000 лв. и за нарушаване на Закона за обществените поръчки при определяне на фирма за издаване на общински информационен бюлетин и ремонта на спортна зала „Диана“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase