Снимка: Булфото
fallback

Върховният касационен съд (ВКС) вече ще може да решава дела като втора инстанция, решиха депутатите с окончателното приемане на поправките в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

Целта на промените е да се прекрати порочната практика процеси да се точат с години заради непрестанното им връщане на по-долна инстанция.

С поправките ВКС ще може да връща дела на второинстанционния съд най-много два пъти, а след това ще гледа процеса по същество и ще произнася окончателна присъда.

Няма да се допуска и връщане на дела от втора на първа инстанция повече от един път.

Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов коментира пред журналисти, че с промените в НПК ще се даде възможност „вече да няма този своеобразен пинг-понг между съответните инстанции“. Той даде пример с дела, които са се точили по над 20 години, и изрази надежда, че в бъдеще няма да се получава такова „залежаване“.

Приетите днес поправки в НПК дават възможност и на митническите служители да могат да водят разследвания. Инспекторите ще могат да разследват митнически и валутни престъпления, както и такива против данъчната система, например укриване на данъци в големи размери, търговия с акцизни стоки без бандерол и др.

Когато в извършването на престъплението е участвал служител на Агенция "Митници", то ще бъде разследвано от следовател, записаха депутатите.

Младежите, навършили 16 години, които са се провинили за дребно хулиганство, вече ще лежат в ареста до 15 денонощия. Депутатите приеха промяната с окончателното гласуване на указа за борба с дребното хулиганство.

Освен задържането под стража, е предвидено и наказание глоба от 100 до 500 лева. Наказанията, наложени по Указа за борба с дребното хулиганство, вече ще може да бъдат обжалвани, решиха още депутатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 12 години

Мда... И делата щяха да се решават по-бързо при тази норма, стига ВКС да беше съставен от 4-5 хиляди съдии. А сега вместо делото да бъде върнато и гледано, да речем, след месец или три, ще чака да му дойде ред по двве-три години, защото и съдиите са хора, а не машини и едва ли могат да работят по 24 часа в денонощието в продължение на няколко години.Да не говорим, че КАСАЦИОННИЯТ съд има КАСАЦИОННА компетентност, а не по същество - т.е. съдиите са специализирани в друг аспект от съдебната работ

33

Анонимен

преди 12 години

32Няма нужда да "стискаш плаци".Ела да ме стиснеш за К..ра!Ще ти олекне.

32

Анонимен

преди 12 години

"Младежите, навършили 16 години, които са се провинили за дребно хулиганство, вече ще лежат в ареста до 15 денонощия."Искам да попитам,да викаш по улицата "бойко п*едераст' за хулиганство ли се смята?

fallback