Снимка: Архив, БТА
fallback

Ако и последната инстанция на Върховния административен съд (ВАС) отмени назначението на Владимира Янева за председател на СГС, вероятно ще трябва да се обяви нов конкурс.

Това прогнозира представляващият Висшия съдебен съвет Анелия Мингова.

Според нея членовете на ВСС са подходили добросъвестно като са тълкували Закона за съдебната власт и са избрали Янева с тайно гласуване.

Oще по темата

Припомняме, че именно тайният вот на балотажа между Янева и другия кандидат – Величка Цанова, бе мотивът, с който ВАС отмени назначението на шефката на градския съд. Според върховните магистрати изборът е трябвало да стане с явен вот, както изисква Законът за съдебната власт, но членовете на ВСС са гласували по стара разпоредба.

По думите на Мингова случаят е въпрос на тълкуване, а ВСС ще се съобрази с крайното решение на съда.

Според нея решението на тричленния състав на ВАС е валидно, независимо че съдия Иван Раденков не го подписа и си направи отвод след изготвянето му, защото в случая е достатъчно да има мнозинство.

Тя обаче не пожела да коментира отказа на магистрата от делото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

НИЩО НОВО

преди 12 години

Още преди една седмица получих сценария от ВСС- маха я и пак я избират на новия конкурс. Така стана и със шефа на БНБ Иван Искров, макар, че там бе друг подхода. Той беше назначен от СърГей, но бате Б му прати хора и се споразумяха той да минте от тяхната страна, като първо си подаде оставката, а след това да си го изберат вече, като кандидат подкрепен от Бате Б.

9

Анонимен

преди 12 години

по-добре да оставят тая , че на другия конкурс може да се яви направо тъщата на Цецо

8

Стефан Данаилов

преди 12 години

Збогом Янева! ;)

fallback