Веселин Пенгезов. Снимка: Архив, Булфото
fallback

Върховният административен съд (ВАС) отмени уволнението на Веселин Пенгезов от поста председател на Софийския апелативен съд.

През януари Висшия съдебен съвет отстрани Пенгезов от шефското място заради имотния скандал с т.нар. бедни съдийски роднини. Дъщеря му – Ана Пенгезова, е една от близките на магистрати, за които стана ясно, че са се с сдобили с апетитни имоти в Приморско, регистрирайки се като крайно нуждаещи се жители на общината.

ВСС уволни шефа на апелативния съд с мотива, че е нарушил Кодекса за етично поведение на магистратите и е накърнил престижа на съдебната власт, знаейки, че дъщеря му се е сдобила с имота.

Oще по темата

В мотивите на ВАС се посочва, че не е доказано как Пенгезов като магистрат е участвал в придобиването на право на строеж от дъщеря му.

Съдът изтъква, че не е важно само да се заяви, че е нарушен етичният кодекс на магистратите, а и трябва да се посочи с какви „действия или бездействия“ е станало това.

С днешното си решение на върховните магистрати отменят второ ключово решение, взето от Висшия съдебен съвет.

В четвъртък ВАС отмени назначението на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд с мотива, че при гласуването ВСС е нарушил Закона за съдебната власт, който ги задължава да избират ръководителите на съдилища с явен вот, а не тайно, както бе избрана Янева. По този случай обаче предстои да се произнесе последната инстанция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

Солакова

преди 12 години

Шеф на петчленния състав на ВАС, възстановил скандалния ген. Пенгезов за шеф на САС , е Галина Солакова. Името на Галина Солакова беше замесено в скандал от медиите преди няколко години. Според публикация на в. "Седем", бр. 14 от 2006 г. съпругът й - Румен Иванов Солаков, е бил особено близък до скандалния съдия и уволнен като шеф на Софийския градски съд Светлин Михайлов. Фамилията Солакови е с богата история: Бащата Иван Солаков е бивш зам.-министър на труда и социалните грижи, чичото Ангел Солаков до началото на 70-те години е бил вътрешен министър. Майката на съпруга на Солакова произхожда от известния род Агайни от село Друган, Пернишко, където бившите партийци също са се подредили по впечатляващ начин - Ненчо Агайн е бивш зам.-министър на вътрешните работи; Георги Агайн е бивш началник-отдел в Държавна сигурност, отговарящ по модерному за СРС-тата, а по старому - за подслушванията. Въпросната Галина Солакова е бивш зам.-председател на СГС, а сега е зам. началник на ВАС; сестра й пък е бивш зам.-председател на Софийския апелативен съд; тъстът Иван Велинов е бил председател на Върховния съд по времето на Тодор Живков преди 1989 г,

49

D.Ivanov,Sliven

преди 12 години

Spasenieto e v slednoto.Izritvane na vsichki sadii i prokurori ot sistemata i naznachavane na studenti ot 4 i 5 kurs.

48

Citizen

преди 12 години

Ставащото в съда е "огледало" на ставащото в държавата. Мними "реформи" и много лъжи.Властта е една и съща вече 66 години. Ченгета навсякъде.

fallback