Снимка: Архив, Булфото

Четирима от посланиците, за които бе обявено, че са обвързани с бившата Държавна сигурност, са завели дела срещу Министерството на външните работи заради отзоваването им.

Атанас Велчев, посланик в Швейцария и Лихтенщайн, Андрей Караславов – в Гърция, Георги Димитров – в Белград, и Златин Тръпков, който е посланик в Холандия, обжалват заповедите на министър Николай Младенов, с които се прекратяват  пълномощията им, каза  говорителят на МВнР Весела Чернева пред БНР.

Делата са заведени през втората половина на месец септември.

„Това са тримата господа, които са завели дела заради прекратяване на техните задгранични командировки и четвъртият - г-н Велчев, който твърди, че неправомерно е бил пенсиониран“, поясни Чернева.

Според дипломатите, прекратяването на задграничната им командировка е нарушение на Конституцията, тъй като според Основния закон само президентът може с указ да отзовава посланици.

Народното събрание промени Закона за дипломатическата служба, въз основа на което външният министър Николай Младенов обяви, че до края на годината всички посланици с досиета ще бъдат върнати в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase