Снимка: Архив, Булфото

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) предложи съдия Мария Георгиева за уволнение. Георгиева е съдийката от СГС, която издаде обезпечителната заповед върху активите на „Медийна група България“, издател на в. „Труд“ и „24 часа“.

Тя е предложена за най-тежкото дисциплинарно наказание, след като са констатирани нарушения по образуването, движението и приключването на гражданските дела и обезпечителните производства за 2011 година.

Проверката срещу нея е въз основа на над 10 отделни сигнала за периода от 2010 до август 2011 г., става ясно от съобщение на ИВСС.

Още по темата

Новината идва ден след като частен съдия-изпълнител влезе в Полиграфическия комбинат и започна да описва имущество на медийната група след искане на Христо Грозев.

Георгиева е постановила и решението, с което представляваното от Грозев „БГ Приватинвест ГмбХ“ бе върнато в управлението на холдинга.

През август срещу съдийката започна проверка по делата между общината и фирма "Ирис БН". През февруари по искане на частен съдебен изпълнител е образувано изпълнително дело срещу общината и са запорирани сметките й в две банки, но съдът отменя това. Фирмата обжалва и по една от жалбите се произнася съдия Мария Георгиева.

Тя потвърждава запора и осъжда общината, без да е страна по делото, да плати 150 000 лв. хонорар на адвоката на частната фирма, припомня БТА. По друго дело Георгиева е уважила искане за запор върху акциите на общината в Халите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase