Снимка: архив, Булфото
fallback

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург осъди България по три дела на ОМО "Илинден" и ОМО "Илинден – Пирин".

Основното оплакване на жалбоподателите е от нарушаване на тяхното право на мирно събрание и сдружаване.

Всички дела са във връзка с поредица забрани на властите на техни мирни събрания в периода 2004-2009 г., както и заради отказа да бъдат регистрирани - в случая с ОМО "Илинден" като сдружение на граждани, а в случая с ОМО "Илинден – Пирин" като политическа партия.

Този път сумата от присъдените обезщетения е рекордна - общо 27 000 евро. На жалбоподателите по делата на ОМО "Илинден" съдът е присъдил общо 18 000 евро, а на жалбоподателите от ОМО "Илинден-Пирин" - 9 000 евро.

Преценявайки отказите на българските съдилища да регистрират сдружение ОМО "Илинден" съдът подчертава, че те не съответстват на стандартите на едно демократично общество.

Това представлявало  несъразмерни ограничения на правото на свобода на сдружаване, дори ако се приеме, че ОМО "Илинден" проповядва по мирен начин сепаратистки идеи.

Съдът приема, че по-високият от обичайния размер на обезщетенията се дължи на обстоятелството, че правата на жалбоподателите на сдружаване и на мирно събрание не се нарушават за пръв път. Поради това те са изпитали "повишено чувство на покруса и безсилие".

С трите решения, с които Съдът намира нарушаване на правото на мирно събрание и на сдружаване на македонци в България, общият брой на решенията, установили подобни нарушения спрямо представители на това малцинство, става осем.

Сагата с европейските дела на ОМО "Илинден" започна, след като през 2000 г. Конституционният съд (КС) обяви партията за противоконституционна.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

anonimen

преди 6 години

До Анонименnie predlagame v natura da platite

15

emil

преди 6 години

До Иво - Софияgladna kokoshka proso sanuva

14

Иво - София

преди 12 години

Македонизма върви към своя край. Бавно, но необратимо и в самата вардарска македония. Една комунистическа пропаганда на основа на фалшификация на историята насадена от Сърбия чрез терор и убийства и репресии на българите в вардарска македония. Убиеца на македонизма се казва Интернет - свободен достъп до информация. Да живее интернет!!!

fallback