Борис Велчев. Снимка: Булфото
fallback

Наказателните производства и предварителните проверки за насаждане на етническа и религиозна омраза да се третират като приоритетни в прокуратурата.

Това се посочва в указания на главния прокурор Борис Велчев, изпратени до всички ръководители на прокуратури в страната след напрежението, заляло различни градове след случая „Катуница“.

Обвинител №1 посочва, че произнасянето по производствата за насаждане на етническа и религиозна омраза трябва да става "в най-кратки срокове", а прокуратурата следва да реагира на всеки законов повод, включително публикации в интернет.

Oще по темата

"Такива поводи могат да бъдат жалби и сигнали на граждани, държавни органи и неправителствени организации, публикации и изяви в средствата за масово осведомяване и глобалната мрежа, които са непосредствено възприети от органите на досъдебното производство", се посочва в указанията.

Борис Велчев препоръчва да се укаже на органите на МВР да използват "незабавно и в пълен обем" правомощията си да арестуват извършителите на прояви, свързани с насаждане на омраза.

Насаждането и подбуждането към насилие или омраза, основана на расова, национална или етническа принадлежност, се наказва според закона с лишаване от свобода от 1 до 4 години и глоба от 5000 до 10 000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

279

ринго

преди 13 години

комунистическото *** се изказа дълбокомислещо ...тоя Велчев е мръсен *** и *** все едно нямаме главен прокурор дори лудия Филчев беше по действен .Велчев *** си майката комунистическа и предателска.*** вилнеят той се заканва на българите .Дори турците да попитат и те са против *** дето ни заливат вече .Ако не мирищеха щяха да стават за ***.Само огнепръскачки за тази черна ***-крадци измамници *** сутеньори и пласьори на дрога това са гадните *** Велчев

278

Анонимен

преди 13 години

Няколко думи към полицаите Знам, че и сред вас има некорумпирани, чести и патриотично настроени българи, защото познавам и съм срещал такива. Знам, че ви заповядват и се подчинявате на дисциплина, което не позволява самостоятелни действия. За това ви моля само за една минута - Погледнете нашивката която носите на ръкава си. Вижте трибагреника, българския лъв на нея, които ви казват да сгазите, а като се прибере в къщи погледнете спящите си деца, съпругите, майките, приятелките си, братята и бащите си и си спомнете кои сте. Срещу престъпника опитал да сгази и осакати ваши 3 *** колеги властта не е повдигнала обвинение. Той е човек на Цар Киро, а вие само полицаи. Децата които пребивате по чужда заповед на улицата, бедния книжар изръкопляскал на флага тази вечер, те бяха и във ваша защита. Спомнете си това, всеки път когато вдигнете палка срещу тях.

277

Анонимен

преди 13 години

Защо никои нищо не казва за убийствата? защо убийците се закрилят от държавата а невините търсещи справедливост биват арестувани ЗАЩО? :(

fallback