Снимка: БТА
fallback

За да не се коментира, че прокуратурата е безконтролна, нека главният прокурор да не бъде сред магистратите, които участват по право във Висшия съдебен съвет. Тази идея предложи главният прокурор Борис Велчев след края на редовното заседание на ВСС.

По думите му така съветът ще заработи без притеснение и по-спокойно и ще може да контролира прокуратурата.

В момента по закон главният прокурор и председателите на ВКС и ВАС са членове на съвета по право. 

И главният прокурор, също както председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев и правосъдния министър Маргарита Попова, смята за разумна идеята да има двуинстанционно производство. Според Борис Велчев така ще се освободи примката около върховните съдилища.

Oще по темата
"В момента те трудно изпълняват своята основна конституционна функция – да уеднаквяват практиката, да издават тълкувателни актове и да бъдат гарант за спазване на законността, защото са претоварени с конкретни дела", обясни Велчев.

Трябва да помислим дали разделянето на ВСС на два самостоятелни органа не изиска свикване на Велико народно събрание, каза още главният прокурор.

Междувременно по време на заседанието на ВСС се стигна до спорове и размяна на реплики при обсъждането на начина, по който трябва да бъдат сформирани комисиите за конкурсите за спецсъдиите. Новосформираният наказателен съд се предвижда да започне да работи в средата на август. 

Министърът на правосъдието Маргарита Попова смята, че тези комисии трябва да са съставени само от наказателни съдии и в тях да не участват магистрати, които гледат граждански или административни дела например. Членове на ВСС обаче са на мнение, че няма пречка и съдии, които не гледат наказателни дела, да участват в комисиите.

В крайна сметка в комисията за специализираната апелативна прокуратура е Трендафил Трайков, който се сочи в редица публикации за приближен до бившия главен прокурор, а в първоинстанционната спецпрокуратура – Андрея Атанасов, който  беше освободен като апелативен прокурор на Пловдив заради контакти с Красьо  Черния.

Сред членовете на комисията за спецследователите са прокурорът от ВКП Нанка Колева – съпруга на убития прокурор Николай Колев, и ръководителят на инспектората на прокуратурата Малена Филипова. Съдиите Валя Рушанова и Елена Каракашева са в комисията за първоинстанционния спецсъд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Съдия

преди 12 години

Атаката с/у ВСС се дължи на : първо, очакваният критичен доклад на ЕК за състоянието на съдебната с-*** у нас.Съдиите предприеха изпреварващ ход, за да прехвърлят топката на правителството и НС. Второ: Две групировки във ВСС си сритаха шапките при няколко назначения и тази на Тройната коалиция - откровено пробесепарска и пропрезидентска, губейки битката, влезе в бой последен, подкрепяна от червенеещия БХК и "еврейчетата" на Сорос. Смятам, че този опит за безогледен натиск няма да успее. Просто той няма обществена подкрепа. Кой ще застане зад Груев, Велчев, Куцкова, леля Душана и Костова? Или зад примадоните от СГС и САС!

12

Магистрат

преди 12 години

Мисля, че натискът върху ВСС се осъществява от определени хора от ръководството на ССБ, част от парламентарната квота в самия Съвет и външни сили, вкл. парламентарни и извънпарламентарни партии, може би и откровени престъпници с цел да се забави, та дори и да не влезе в сила специалният съд. По този начин се цели хаос в съдебната система и оттам - в държавността, който е добре дошъл за хора и кръгове зад кулисите. Учудвам се от ангажирането на Груев, Велчев, Куцкова в тази акция. Предложението на Велчев гл.прокурор да не е член на Съвета идва точно сега, когато тече силна атака от посочените кръгове и сили всички членове на ВСС да си подадат оставките. Позицията на Б.В. може да се тълкува като съгласие с подобни атаки към съвета. Мисля, че част от магистратите показаха истинския си лик и за какво се борят. Отговорът следва да бъде изборност на магистратите на всички нива и колкото е възможно по-бързо приемане от НС на такъв закон.

11

Yonex

преди 12 години

И аз съм за 2 инстанции. Сегашната трета почти не работи, задейства се само ако има да се вземат някакви пари. И като ще са 2 вместо 3 инстанции, бройката на съдиите ще може да се намали с 1/3 = ще се освободи държавна пара, ще има за пенсионерите, болниците, училищата и т.н. А качеството на правораздаване съм сигурен, че няма да падне, то сега е толкова ниско, че няма накъде повече. Проблем ще е само за адвокатите - ще взимат 2 вместо 3 хонорара/дело.

fallback