Министърът на правосъдието Маргарита Попова. Снимка: Булфото
fallback

Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия) одобри Закона за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност , който бе приет правителство на 18, съобщиха от Министерството на правосъдието.

В становището си Венецианската комисияподкрепи проектозакона и призова Народното събрание да приеме предложенията.

Проектът предвижда комисията за конфискация за незаконно придобито имущество да се задейства, когато разликата между доходите и имуществото е 96 000 лева или 400 минимални заплати.

Минималният праг на облагата трябва да е 150 000 лв. Веднъж станали мишена на комисията, гражданите или фирмите ще трябва да доказват собствеността си за 20 години назад.

Идеята на управляващите е да ускорят процеса по отнемане на имущество чрез въвеждането на т.нар. гражданска конфискация. Делата ще се водят от комисията пред граждански съд, без да се чака присъда по наказателно производство.

Въпреки че мнението на Венецианската комисия не е задължаващо, то бе поискано от правосъдния министър веднага след изготвянето на проектозакона.

Този закон е отличен ход на министър Попова и на българското правителство, поздравяваме ги за решимостта и последователността им, са подчертали експертите от Венецианската комисия, цитирани от правосъдното министерство.

Oще по темата

В последния междинен доклад за България от 18 февруари Европейската комисия също призовава страната до лятото да съсредоточи усилията си и да приеме закона за отнемане на престъпно имущество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

Боби

преди 12 години

"Проектът предвижда комисията за конфискация за незаконно придобито имущество да се задейства, когато разликата между доходите и имуществото е 96 000 лева или 400 минимални заплати"То затва ли вдигаме мин. р. заплата, ами ако стане като у Европата 700-899 еуро то ще конфискуват за близо 1000000 разлика!

52

do 35

преди 12 години

SAKAN DRUGARIU,DA NE IZDADE6 NYAKOI OT BA6-KRADCITE S MILIARDITE,4E 6TE TI SE PUKNE 4EENETO.KOLKO STE JALKI NAISTINA *** SMRADLIVI.MRASNICI.BA6 KRADCITE SA "IDEALISTI"/ustroivat se idealno/

51

Анонимен

преди 12 години

Дано, дано, дано....защото е ясно, че родните прокурори никога няма да повдигнат обвинения срещу известните на всички убийци, крадци и мафиоти, а чрез този закон ще може да им вземат имотите...кеф.

fallback