Величка Цанова. Снимка: БТА
fallback

Съдия Величка Цанова подава оставка като заместник-председател на Софийския градски съд.

Това съобщи БТА като се позова на източници от Съдебната палата.

Цанова, която временно изпълняваше длъжността председател на СГС, бе и ръководител на наказателното отделение в съда.

Така тя остава редови съдия.

Величка Цанова бе кандидат за председател на градския съд, но Висшия съдебен съвет избра Владимира Янева.

Между двете се проведе балотаж, на който четирима членове на ВСС, гласували на първия тур за Цанова, изненадващо подкрепиха другата кандидатура.

Това, както и приятелските отношения на Владимира Янева с вътрешния министър Цветан Цветанов, породи коментари за политически натиск върху ВСС.

Като протест срещу решението на ВСС, оставка вече подаде окръжният съдия от Варна Душана Здравкова.

Oще по темата

Здравкова, която е първият председател на ГЕРБ, напусна съдебната система, обявявайки, че правосъдието в България е смачкано, а гръбнакът на съдебната системата е пречупен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

съдия

преди 12 години

Първо:поздравявам колежката Цанова!!!Второ:Лазар Груев закъсня с това изказване от вчера!Не мълчаливо да се слушат коментарите на Цветанов толкова дълго време безропотно и безнаказано.Груев трябва да бъде подкрепен от съдиите ,защото е прав и защото е честен човек преди всичко!Трето:Жалко е ,че Велчев мълчи ,а когато говори гледа на страни.Четвърто:Ясно е ,че се правят опити съдебната власт да се подчини на нечии икономически интереси-без значение дали е ***.Пето:Спрете да плюете съдийте!

54

ЮриС

преди 12 години

Съдия Цанова е взела правилното решение в правилния момент: Не може да си пешка на тези от ВСС и подчинените ти съдии да раздават индулгенции на отявлени престъпници вече 4 години и сега ,при новия шеф на СГС, да продължаваш с тази политика! Да припомня ли съдийките от СГС колко престъпници оневиниха дори само през миналата година: Маргените, Раиф Мустфа, няколко дела на ексмин.Цонев, в чиято тайфа участвуваше и съдия от СГС - Сантиров, Трактора, Баретата, Наглите, Килърите и т.н. Много ще се радвам, ако си отидат и немалко съдийки на възраст 40-45 години, активни членове на ССБ, които или си играеха своите игри, или изпълняваха разпореждания отгоре. Защото в СГС и САС съдия трудно се става: трябва някой да те посочи и да каже Този /тази е наш човек!. А тази политика на определяне на съдии в елитните съдилища не е от вчера, а от много години. Сега ВСС да си сърба кашата, която надроби. А съдия Цанова да знае занапред, че шефско място се задържа, когато непрекъснато отговаряш с да на повелите на членове на ВСС. Една грешка като тази с подписването на Кървавото писмо и изхвърчаш от управленската орбита.

53

КРАСИМИРА

преди 12 години

ЕМИ ДОСТА СЪДИЙ ТРЯБВА ДОБРОВОЛНО ДА НАПУСНАТ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА ЗА ДА СЕ ПООЧИСТИ МАЛКО ОТ КОРУПЦИЯ !!! ЦЯЛАТА ТАЗИ СИСТЕМА СЕ НУЖДАЕ ОТ ОСНОВНО ОБНОВЯВАНЕ НА КАДРОВИЯ СЪСТАВ ТЪЙ КАТО 20 ГОДИНИ СЕ ГАВРЯТ С БЪЛГАРСКИЯ НАРОД !!!ТАКА ЧЕ ПОДОБНИ ОСТАКИ ЩЕ ПОДЕЙСТВАТ ПОЛОЖИТЕЛНО НА ПРОПИТАТА ОТ КОРУПЦИЯ СЪДЕБНА СИСТЕМА !!!

fallback